BM: Haiti’deki durum dehşet verici

Birleşmiş Milletler (BM), Haiti'deki durumun "dehşet verici" olduğunu belirterek, 2024 yılının ilk üç ayında 1 bin 554 kişinin öldüğü uyarısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk yeni bir rapor sunarken, "Sahadaki durumun dehşetine rağmen silahların hala ülkeye giriyor olması şok edici. Silah ambargosunun daha etkin bir şekilde uygulanması çağrısında bulunuyorum" dedi. 

Mevcut durumda derin bir siyasi ve güvenlik krizi yaşayan Haiti, ay başından bu yana şiddet olayları tırmandı. Başbakan Ariel Henry'yi devirmek istediklerini iddia eden çeşitli çeteler, güçlerini birleştirerek Port-au-Prince'deki stratejik noktalara saldırdı. 

Tartışmalı bir başbakan olan Henry, ay başında Kenya'ya yaptığı bir seyahatin ardından ülkesine dönemedi. Henry 11 Mart'ta istifa etmeyi kabul etti. Ülkenin yönetimini devralacak olan Haiti başkanlık konseyi Çarşamba günü "kamusal ve demokratik düzeni" yeniden tesis etme sözü verdi. 

BM raporunda "artan çete şiddetiyle birleşen yolsuzluk, cezasızlık ve kötü yönetimin hukukun üstünlüğünü aşındırdığını ve devlet kurumlarını (...) çöküşün eşiğine getirdiğini" belirtiyor. 

Durumu “dehşet verici” olarak tanımlayan BM'ye göre, 2023 yılında çete şiddeti nedeniyle ölen ve yaralananların sayısı önemli ölçüde arttı: 4 bin 451 kişi öldü ve bin 668 kişi yaralandı. 

Kurbanların sayısı 2024'ün ilk üç ayında keskin bir artış gösterirken, 22 Mart'a kadar bin 554 kişi öldü ve 826 kişi yaralandı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, silah ambargosuna rağmen, "gözenekli sınırlardan yasadışı silah ve mühimmat kaçakçılığının çetelere güvenilir bir tedarik zinciri sağladığını" ve böylece "genellikle Haiti ulusal polisinden daha fazla ateş gücüne sahip olduklarını" belirtiyor. 

Rapora göre, çete şiddetinin yoğunlaşmasına ve polisin buna karşı koyamamasına paralel olarak, "öz savunma tugayları" ortaya çıkmaya ve kanunu kendi ellerine almaya devam etti.

2023 yılında en az 528 linç vakası (510 erkek ve 18 kadın), 2024 yılında ise 59 linç vakası daha rapor edildi. 

BM raporun göre, bazı cinayetler spontane gerçekleşmiş gibi görünürken, diğerlerinin polis ve G9 olarak bilinen çeteler koalisyonu ve müttefiklerine mensup çete üyeleri tarafından teşvik edildiği, desteklendiği veya kolaylaştırıldığı iddia edildi.