BM Barış Gücü’nün maliyeti anlaşmazlık konusu

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü misyonlarının maliyetinin karşılanması konusunda ABD ve diğer ülkeler arasındaki anlaşmazlık devam ediyor.

BM Barış Gücü misyonlarının maliyetinin dörtte birinin ülkesi tarafından karşılandığını söyleyen ABD Temsilcisi Nikki Haley, diğer ülkelerin de maliyete katılması gerektiğini savundu.

Diğer BM ülkeleriyle barışı korumaya dair misyonların bütçesinde 600 milyon dolarlık bir azaltmayı müzakere eden Haley, ülkesinin katkı payının azaltılabileceğini ima etti.

BM’nin bütçesindeki en önemli paya sahip olan barış gücü misyonları için  2017-2018 yılı döneminde 6,8 milyar dolar öngörülmüştü. Daha önce yüzde 28,5’lik bir paya sahip olan ABD, bu payı yüzde 25’e indirirken, Çin Halk Cumhuriyeti yüzde 10,25 ile ikinci sırada geliyor.

Japonya, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, İtalya, Kanada ve İspanya ise barış gücü misyonları bütçesine en fazla katkı sağlayan diğer ülkeler.

Ocak 2017’de göreve başlayan ABD Başkanı Donald Trump, en önemli iştirakçisi olduğu BM bütçesinde kısıtlamalara gidilmesini dayatıyor.