Bir milyar kişiye 'evinizde kalın' çağrısı

Aralık ayında ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, dünyanın her yanına yayılırken, bir milyara yakın kişi evlerinde kalmaya çağrıldı.

Pandemiye karşı koymak için her ülkede tedbirler geliştirildi. AFP’nin veri tabanına göre, “evinizde kalın” çağrısı dünyada yayılıyor. Bir milyara yakın kişinin evlerinde kalmaları yönünde çağrılar yapıldığı bildiriliyor.

Çoğunluğu zorunlu bir uygulama olarak bu tedbiri geliştirirken, bazıları sokağa çıkma yasakları ilan etti, başkaları karantina karar aldı. “Evde kalınması” yönünde zorlayıcı olmayan çağrılar da var.

ABD’de nüfusun yüzde 30’u farklı derecelerde içeri kapandı. Birleşik Krallık, en kırılgan kesimlerin üç ay boyunca evlerinde kalmalarını istedi.

Yunanistan Pazartesi’den itibaren genel sokağa çıkma yasağı ilan etti. Daha önce İtalya, İspanya, Fransa, Avusturya, Belçika ve Lüksemburg da benzer kararlar almıştı.

Karantinadaki İtalya yasakları daha da ağırlaştırarak, tüm yeşil alanların kapatılması ve zorunlu olmayan tüm üretim faaliyetlerinin durdurulmasına karar verdi.

Almanya, artık ikiyi aşkın kişinin bir araya gelmesini yasaklayan bir karar aldı. Başbakan Angela Merkel de virüs şüphesiyle kendisini karantinaya aldı. Merkel’in Cuma günü temas kurduğu bir doktorda koronavirüs teşhisi yapıldı.

Latin Amerika’da Venezuela, Arjantin ve Salvador’dan sonra Bolivya da kendisinin zorunlu tecride aldı. Salı gününden itibaren Kolombiya’da sokağa çıkma yasakları uygulanacak.

Brezilya’da Sao Paulo eyaleti Salı gününden itibaren 15 gün boyunca karantinada kalacak. Şili’de Pazar gününden itibaren geceleri sokağa çıkma yasakları başladı.

Afrika’da içeri kapanma yönündeki kararlar Tunus ve Ruanda’da alındı.

Pazar günü itibariyle dünya genelinde Covid-19 teşhisi konulanların sayısı 324 bini aştı. 171 ülke ve bölgeye yayılan virüs 14 bin 396 kişinin ölümüne yol açtı. İtalya, 5 bin 476 ölü ile en fazla etkilenen ülke oldu. Bu ülkede 59 bin 138 kişide testler pozitif çıktı. Virüsün beşiği Çin’de 81 bin 54 kişiye bulaşan virüs, 3 bin 261 kişiyi öldürdü, 72 bin 244 kişi iyileşti.

En fazla etkilen diğer ülkeler şöyle: İspanya’da 28 bin 572 vaka ve 1.720 ölü, İran’da 21 bin 638 vaka ve 1.685 ölü, Fransa’da 16 bin 18 vaka ve 674 ölü, ABD’de 31 bin 57 vaka ve 390 ölü.