Belçika’dan sömürgeci geçmişi için özür bekleniyor

Birleşmiş Milletler’e bağlı uzman bir grubunun Belçika’dan sömürgeci geçmişi nedeniyle özür dilemesi ardından, ülkede tartışmalar yeniden başladı.

Liberal Flamanlar, Belçika’nın sömürgeci dönem sırasında işlenen suçlar için özür dilemeye hazır olması gerektiğini bildirdi. Ancak Flaman liberaller, özürden önce derinlikli bir tartışma ve bilimsel bir soruşturma yürütülmesi talebinde bulunuyor.

Birleşmiş Milletler uzman grubu geçen Pazartesi günü, Belçika’yı tarihinin karanlık sayfalarından olan sömürgeci geçmişi nedeniyle özür dilemesini istemişti.

Flaman N-VA Başkanı Bart De Wever, Kral tarafından özür dilenmesinden yana tavır koydu. Zira, sömürgeci maceranın Kral II. Leopold’un girişimiyle başladığı ve Kongo’daki vahşetin büyük kısmının bu dönemde yaşandığı kaydediliyor.

Sağcı parti Reformcu Hareket (MR) milletvekili Richard Miller, konuya ilişin parlamenter bir tartışmanın gerekli olduğunu belirtirken, kişisel olarak özür dilenmesinden yana olduğunu söyledi.

2017 yılında Yeşiller, sömürgeci geçmişe ilişkin bir hafıza çalışması yürütülmesi amacıyla karar tasarısı sunmuştu.

KRAL LEOPOLD VAHŞETİ

1835 ile 1909 yılları arasında yaşayan Kral II. Leopold, bugün de halen büyüklük çılgınlığı nedeniyle ününü koruyor. İşlediği vahşete rağmen Belçika’nın bir çok yerinde krala ait anıtlar var. Leopold, 1865’te kral tahtına oturmadan önce, o dönem Avrupa’nın ortasına nötr bir ülke olan Belçika’ya bir sömürge gerekli olduğunu düşünüyordu.

19’uncu yüzyılın sonunda Kongo’da kurulan sömürgeci sistem, korkunç bir düzeye ulaşarak, tarihin en büyük katliamlarından birini gerçekleştirdi. Sayı konusunda tartışmalar olsa da, bir çok kaynak 10 milyon kişinin ölümünden bahsediyor. Bu ağır trajediye rağmen, Belçika’da bugün halen bu karanlık sayfa ciddi bir analize tabi tutulmuyor.