Avrupa Konseyi: Barış süreci yeniden başlatılsın

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Liliane Maury Pasquier, açlık grevlerinin sona ermesinin memnuniyet verici olduğunu belirterek, “barış sürecinin” yeniden başlatılmasını istedi.

Yazılı bir açıklama yapan AKPM Başkanı Liliane Maury Pasquier, HDP’li Leyla Güven öncülüğünde başlayan açlık grevi eylemlerinin sona ermesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

Pasquier, “Siyasi ve yasal konuların insan hayatını tehlikeye atan eylemlerle değil, diyalog ve müzakereyle çözülmesi gerektiğine güçlü bir şekilde inanıyorum” dedi.

AKPM Başkanı, “Bu yüzden taraflara bölgenin istikrarına katkıda bulunacak ve büyük ölçüde ihtilaç duyulan barış sürecini yeniden başlatmaları çağrısı yapıyorum” diye ekledi.

Hukuk devleti, basın ve ifade özgürlüklerine de dikkat çeken Pasquier, yeni yargı stratejisinin Venedik Komisyonu ve AKPM’nin verdiği tavsiyeler doğrultusunda anlamlı adımlar atılmasını istedi. Pasquier, bunun siyasi yaşamın normalleşmesine katkıda bulunması temennisini ifade etti.

Pasquier, yeni yargı stratejisinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) içtihatları uyarınca özellikle medya ve basın özgürlüğünü yeniden tesis edilmesine katkı vermesi çağrısında bulundu. AKPM Başkanı ayrıca Avrupa Konseyi’nin bu konuda Türkiye’ye her türlü desteği vermeye hazır olduğunu kaydetti.