Avrupa'da Türkiye anketi: Kimse Türkiye'yi istemiyor!

Avrupa Parlementosu'nun en büyük grubu olan muhafazakarların yaptırdığı bir ankete göre Avrupa’da çoğunluk Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerine son verilmesini istiyor.

Avrupa Halk Partisi (EVP) Türkiye’ye ilişki kamuoyu yoklamasını dokuz AB ülkesinde yaptı. Alman Bild gazetesinde yer alan anket haberine göre, katılımcıların yüzde 77’si Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini istemiyor. Ankete katılanlar Türkiye’ye bu konuda net mesaj verilmesini istiyor.

Anket, Almanya, Fransa, İrlanda, İtalya, Hollanda, Polonya, Romanya, İsveç ve İspanya olmak üzere dokuz ülkede yapıldı. Her ülkede bin kişinin görüşüne başvuruldu.

Üyelik müzakerelerinin durdurulmasını en fazla isteyen ülke vatandaşlarının başında Türkiye’nin son dönemlerde kriz yaşadığı Almanya ve Hollanda geliyor.

Almanların yüzde 86’sı, Hollandalıların yüzde 84’ü Türkiye’nin AB üyesi olamayacağının net şekilde ortaya koyulmana “önemli” ve “çok önemli” yanıtını verdi.  Oranın en düşük olduğu ülke yüzde 60 gibi yüksek bir rakamla İspanya oldu.

Anket sonuçlarını Bild gazetesine değerlendiren EVP Grup Başkanı Manfred Weber, "Avrupalılar, siyasetten Türkiye ile yürütülen müzakerelerde son noktanın koyulmasını bekliyor. Özellikle de olanlardan sonra bu şekilde devam edemez" dedi.

Muhafazakar grup Avrupa Halk Partisi, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine son verilmesini savunuyor.  Weber daha önce bu konuda bir tarih de vermişti. Weber, müzakerelerin Haziran ayında düzenlenecek AB hükümet ve devlet başkanları toplantısında sonlandırılması gerektiğini belirtmişti.