Assange hakkındaki soruşturmadan vazgeçildi

İsveç savcılığı WikiLeaks’ın kurucusu Julian Assange hakkındaki tecavüz soruşturmasından vazgeçti. Assange, yedi yıldır bu yüzden tutuklu kaldığı için “affetmeyeceğini” söyledi.

Savcılık tarafından yapılan yazılı açıklamada “Savcı Marianne Ny, Julian Assange hakkındaki tecavüz şüphesine ilişkin soruşturmalardan vazgeçtiğini bildirdi” denildi. Böylece 2010’dan beridir süren adli kovalamaca kapanmış oldu.

Assange, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “unutmayacağım ve affetmeyeceğim” dedi. Assange, beş yılı Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde olmak üzere yedi yıl tutuklu kaldığına dikkat çekti.

Assange, “Çocuklarım büyürken ve adım çamur içinde sürüklenirken hükümsüz bir şekilde yedi yıl boyunca tutuklu kaldım. Affetmeyeceğim ve unutmayacağım” şeklinde tweet attı.

45 yaşındaki Assange, Ağustos 2010’da 30’lu yaşlardaki bir İsveçli kadın tarafından “tecavüzle” suçlandı. Assange bu suçlamayı hep reddetti.

Assange, 2012’den beri sığındığı Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde kalıyor. İsveç, Assange hakkında Avrupa düzeyinde tutuklama kararı çıkarmıştı. Assange, hakkındaki suçlamaların, kendisini ABD’ye teslim etmek için bir manevra olduğunu söylüyordu. WikiLeaks’ın kurucusu ABD’ye gönderilirse, gizli askeri ve diplomatik belgeleri yayınlamaktan dolayı yargılanabilir.

İngiliz polisi, Assange’ın büyükelçilikten çıkması durumunda onu tutuklamak zorunda kalacaklarını açıkladı. Polis, “İsveç makamları soruşturmadan vazgeçtiğine göre Assange daha az ciddi bir suçtan aranmaya devam ediyor.  Londra polisi bu suça ölçülü olanaklar sağlayacak” dedi.  Assange, 2012 yılında Birleşik Kırallık’taki kefaletle serbest bırakılma koşullarını ihlal etmişti.