Almanya Türkiye’ye 216 milyon Euro’luk askeri malzeme sattı

Angela Merkel’in başbakanlığındaki Alman hükümeti, geçtiğimiz yıl Türkiye’ye 216 Milyon Euro değerinde askeri malzeme satıldığını bildirdi.

Almanya “Dual Use” olarak adlandırdığı satışlarla hem sivil hem askeri amaçlarla kullanmak üzere askeri malzemeler satıyor.

Alman Ekonomi Bakanlığı Federal Meclis’in Ekonomi Komisyonu’nu gönderdiği belgede 2018 yılında genelde elektronik, bilişim teknolojisi ve kimyasal maddelerden oluşan bu malzemelerin başta Türkiye olmak üzere Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelere ne kadar satıldığını açıkladı.

Alman Yazı İşleri Ağı'na (RedaktionsNetzwerks Deutschland) bağlı gazetelerin Cuma günkü sayısında yer alan haberde söz konusu belgede 2018 yılında Türkiye’ye 216 Milyon Euro değerinde “Dual Use” olarak adlandırılan askeri malzeme satıldı. Angela Merkel’in başbakanlığındaki hükümet toplamda ise Türkiye ile 374 satış ihalesine onay verdiği belirtildi.

Ayrıca AB üyesi olmayan ülkeler sıralamasında Çin ve Rusya’nın ardından Türkiye Almanya’nın en iyi müşterisi.

Geçtiğimiz yıl Çin’e 2,2 Milyar Euro, Rusya’ya ise 270 Milyon Euro değerinde “Dual Use” adıyla askeri malzeme satıldı. Toplamda ise Almanya “üçüncü ülkeler” olarak adlandırdığı bu ülkelere 4,9 Milyar Euro değerinde 9083 satış ihalesine onay verdi.

Ekonomi Bakanlığı’nın Federal Meclis’in Ekonomi Komisyonu’nu gönderdiği belgede Almanya’nın geçtiğimiz yıldan bu yana silah satışı ambargosunun uyguladığı Suudi Arabistan’a satılan askeri malzemelere ilişkin bilgiler dikkat çekiyor. Buna göre Alman hükümeti kamuoyu baskısıyla kendisinin koyduğu ambargoyu delerek Suudi Arabistan’a 25 Milyon Euro değerinde 194 askeri malzeme satışına onay vermiş.