Almanya resesyona girdi

Avrupa’nın birinci ekonomisi Almanya, iki çeyrek üst üste düşüş ardından yılın ilk çeyreğinde resesyona girdi.

Almanya, bu yılın il çeyreğinde resesyona girdi. Hükümet geçici bir zayıflama olduğunu söyledi ancak bu duruma Avrupa’nın geri kalanı ile tezatlık oluşturuyor.

Ulusal İstatistik Enstitüsü perşembe günü mevsimsel ve takvimsel değişikliklere göre ayarlanmış verilerde Ekim ve Aralık arasındaki yüzde 0,5'lik düşüşün ardından gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) Ocak ve Mart arasında bir çeyrekte yüzde 0,3 düş yaşadı. Bu da teknik anlamda resesyon demek.  Diğer bir ifadeyle, üst üste iki çeyrek düşüş anlamına geliyor.

Bu durum, 2020'nin ilk ve ikinci çeyreğinde Alman GSYİH'sında düşüşe neden olan koronavirüs salgınından bu yana bir ilki ifade ediyor.

Uzmanlar ürkütücü gibi görünse de bunun sürpriz olmadığını belirtiyor, zira uzun süredir ucuz Rus gazına bağımlı olan Alman endüstrisi, geçen yıl Moskova'nın Ukrayna işgalinden sonra sert bir darbe aldı. Tedarik kesilirken, fiyatlar tırmandı.

Birkaç aylık artışın ardından, Alman ekonomik modelinin merkezinde yer alan imalat sektöründeki üretim bir ayda yüzde 3,4 düştü. Özellikle motorlu taşıt üretimi yüzde 6,5, inşaat ise yüzde 4,6 geriledi. Sanayi siparişleri mart ayında, Covid salgınının dip noktasından bu yana görülmemiş bir şekilde aylık bazda yüzde 10,7 oranında keskin bir düşüş yaşadı. Bu sektör için elzem olan ihracat sert bir düşüşle yüzde 5,2'ye geriledi.

AFP’ye açıklamada bulunan Ekonomi Bakanlığı, “Ekonomi kış zayıflığı yaşadı. Ancak yıl boyunca belirgin bir iyileşme beklemeye devam ediyoruz” dedi.

Buna karşın herkeste aynı iyimserlik yok. IMF nisan ayında yaptığı öngörüde Alman ekonomik faaliyetinin bu yıl yüzde 0,1 büzüşeceğini, 2024’te yüzde 1,1’lik bir yükseliş yaşayacağını kaydetti.