Almanya, Fransa ve Britanya, İran’a yaptırım planlıyor!

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ABD’nin politikalarını dikkate alarak, İran’a yönelik sert yaptırımlardan yana olduğu iddia ediliyor.

Reuters ajansının iddiasına göre, Almanya, Büyük Britanya ve Fransa tarafından İran’a yönelik sert AB yaptırımları planlanıyor. İddiaya göre, bu üç ülkenin inisiyatifiyle önümüzdeki ay düzenlenecek AB Dışişleri Bakanları Zirvesi’nde İran’a yönelik yaptırım kararı alınabilir.

Habere göre, üç ülkenin ABD’nin de dile getirdiği füze programları ile Ortadoğu’daki politikaları nedeniyle İran’ı sınırlama isteği var. İran’ın özellikle Yemen’de Husilere, Lübnan’da Hizbullah’a ve Suriye’de rejim lideri Beşar Esad’a verdiği desteğin cezalandırılmak istendiği savunuluyor.

Almanya, Britanya ve Fransa’nın İran’a yönelik yeni yaptırımlarla aynı zamanda ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik tavrını ciddiye aldıklarını göstermek istedikleri de haberde yer aldı.

Uzun yıllar nükleer programı nedeniyle Batılı ülkelerin yaptrım uyguladığı İran, 2015’te dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın da imza attığı Viyana’daki anlaşmayla ilişkilerin yeniden düzelmesini sağlamayı başarmıştı. Ancak yaptırımları aşamalı olarak ortadan kaldıracak anlaşma Donald Trump tarafından ‘bugüne kadarki en kötü anlaşma’ olarak nitelendirilmişti.

Ancak AB ülkelerinin bir yandan İran’a yaptırımlar planladıkları iddia edilirken, diğer yandan da, İran’la yapılan nükleer anlaşmasını her ne pahasına olursa olsun korumak istedikleri biliniyor.