Almanya’da Yokoluş İsyanı’ndan Başbakanlık önünde eylem

Almanya’da Angela Merkel hükümetinin küresel ısınmaya karşı politikasını yetersiz gören çevreci aktivistler, başbakanlık binasına kendilerini zincirlediler.

Extinction Rebelion (Yokoluş İsyanı) hareketi üyesi gençler, başbakanlık binası önündeki bariyerlere kendilerini boyunlarından zincirlediler. Eylemciler, kilitleri de 13 bakanlığa gönderdiler.

Yazılı bir açıklama yapan hareketin temsilcisi Annemarie Botzki, “Başbakanlığın hükümet yetkileri var ve Extinction Rebellion’un birinci talebi olan iklim felaketinin boyutlarına ilişkin gerçeği söyleyerek yanıt verme görevi var” dedi.

Merkel hükümeti Mayıs ayı sonunda yaptığı açıklamada iklim yasasının Eylül ayında tamamlanacağı sözünü vermişti. Ancak Almanya, 2020’ye kadar sera gazı emisyonlarının azaltılması konusundaki hedeflerine ulaşmada başarısız oldu.

Eğer etkili bir politika geliştirilmezse, 2030 yılına kadar gerçekleştirilmesi planlanan hedeflere de ulaşılamayacak. Hükümet 1990 yılına oranla, sera gazı emisyonlarını yüzde 55 azaltma sözü vermişti.

İklim karşısındaki hassasiyetler, Almanya’da seçmenlerin de birinci gündemi haline gelmiş bulunuyor.

Son olarak 26 Mayıs’ta yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, seçmenlerin yüzde 46’sı tercihlerini belirlemede birinci faktörün iklim olduğunu belirtmişti. Yeşiller yüzde 20’yi aşkın oy ile rekor bir sonuç elde ederken, son anketler Yeşillerin birinci parti düzeyine çıktığını gösteriyor.