Almanya’da politik saldırıların sayısında artış yaşanıyor

Almanya’da 2021’e göre 2022 yılında siyasi motifle gerçekleşen saldırılarda ciddi bir artışın olduğu açıklandı. En çok yaralama olayına karışanlar ise aşırı sağcılar ve ırkçılar.

Almanya’daki federal ve eyalet polis birimlerinin açıkladığı verilere göre, geçtiğimiz yıl siyasi şiddet olaylarında gözle görünür bir artış oldu. Özellikle yaralanmayla sonuçlanan olaylardaki artış, hükümet ile güvenlik birimlerini endişelendirdi.

Federal Meclis’e sunulan bir soru önerisine yanıt olarak elindeki istatistikleri açıklayan hükümet, ülke çapında 2021 yılında 1890 olarak siyasi içerikli yaralama olaylarının sayısının 2022’de 2 bin 118’e çıktığını bildirdi. Ancak Alman haber ajansı DPA ise bu sayının şimdilik geçici olduğuna, gerçek rakamların çok daha fazla olduğuna dikkat çekti.

EN ÇOK SAĞCILARDAN GELİYOR

Hükümetin elindeki verilere göre, siyasi motifle gerçekleşen toplam şiddet olaylarının sayısı ise 3 bin 600. Bunlardan en az bin olayın sağcılar tarafından gerçekleşen suçlar olduğu açıklandı. Güvenlik birimlerinin “solcu şiddet” olarak adlandırdıkları olayların toplam rakamının da 700’de kaldığı ifade edildi.

“Yabancı ideolojiler” başlığında ise hükümetin verilerine göre, 2022 yılında 300 civarında şiddet olayı gerçekleşti. Bu olaylarının önemli bir kesiminin Türkiye’deki iç siyaset ve gerilimlerin Almanya’daki yansımaları olarak ortaya çıktığı belirtildi. Ancak hükümet bu konuda ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı.

Güvenlik birimleri ile polisin kaydettiği 50’ye yakın olayın da “din motifli” gerçekleştiği belirtildi. Geriye kalan bin 500 civarındaki şiddet olayı ise, polis hangi ideolojik amaçla yapıldığına karar veremediği için herhangi bir kategoriye konulmadı.