Almanya’da on binlerce emekli artık vergi vermek zorunda

Emekliler Temmuz ayından itibaren maaşlarında büyük bir artış beklese de, on binlerce kişiden vergi dairesi tarafından ödemeleri istenecek. Çünkü emekli maaşları üzerinden vergi ödemek zorunda kalıyorlar. Hazine ise milyonları topluyor.

Almanya'daki yaklaşık 21 milyon emekli , bu yıl ödemelerinde rekor bir artış bekliyor. Kanuni yaşlılık aylığından yapılan ödemeler yıl ortasına kadar batıda yüzde 5,35, doğuda yüzde 6,12 oranında artacak. Bu, 2000 yılından bu yana en yüksek artıştır.

Prensip olarak, emekli maaşlarındaki artış, özellikle geçen yıl batıda korona ile ilgili emekli maaşlarının dondurulması ve doğuda mini artıdan sonra emekliler için iyi bir haber. Ayda brüt 1000 Euro olan bir emekli için 1 Temmuz'dan itibaren artış, ayda 53,50 avro daha fazla anlamına geliyor. Doğu Almanya'da 61,20 Euro'luk bir artış var.

Ancak daha yakından bir bakış, beklenen rekor artının insanları günlük yaşamda umduklarından daha az getireceğini gösteriyor. Bunun birkaç nedeni var. Bir yanda, rekor düzeyde yüksek olan ve enerji fiyatlarındaki büyük artış tarafından körüklenen enflasyon var .

SABİT ORANLI VERGİ İNDİRİMİNDEN MUAFLAR

Son zamanlarda birçok marketin fiyatları da arttı. Sonuç olarak, emekli maaşlarındaki artış, satın alma gücü ve enflasyon kaybıyla tekrar tüketiliyor. Her iki durumda eski nesil arasındaki ruh hali şu anda kötü. Milyonlarca işçinin aksine, trafik ışığı hükümetinin yardım paketinden kısmen muaf olduğu için.

İkincisi, artan elektrik ve gaz fiyatlarını telafi etmek için devletten 300 avroluk vergilendirilebilir bir enerji maliyeti indirimi alacak olsa da, emeklilerin büyük çoğunluğu hiçbir şey almıyor.

Emeklilik için vergiye tabi bir işte çalışmaya devam eden sadece birkaç kişi. Geri kalanlar ise günlük yaşamdaki fiyat artışlarını kendi ceplerinden karşılamak zorunda. Pek çok yaşlı, özellikle emekli maaşı düşük olanlar, bunu büyük bir adaletsizlik olarak görüyor. Ayrıca yüksek enerji maliyetlerinden de etkileniyorlar.

ON BİNLERCE EMEKLİ İLK KEZ VERGİYE TABİ

On binlerce emekli arasında daha fazla kırgınlığa neden olması gereken bir şey daha var. Çünkü emekli maaşlarındaki artışla birlikte bazı emekliler, emekli maaşı üzerinden alınan vergilerin ilk kez ödenmesi gereken eşiği aşıyor. Yıllık ödenek aşılırsa durum böyledir.

  • 2022'de bekarlar için 9.984 Euro, evliler için 19.968 Euro olacak.
  • Emekli maaşı fazlaysa Hazine harekete geçiyor. Ve son emeklilik artışından bu yana ilk kez on binlerce kişi bunu yaptı.
  • Başka bir deyişle, vergi eksi emekli maaşı artısını takip eder.

Yaz aylarındaki artışın ardından 103 bin civarında emekli ilk kez vergiye tabi tutulacak . 

DEVLETE FAZLADAN 730 MİLYON EURO GELİR

Bakanlığa göre, on binlerce emekli devlet hazinesine en az 730 milyon Euro daha verecek . Hazine Bakanlığı'na göre, artıştan sonra vergilendirilen emekli maaşlarının toplam sayısı yaklaşık altı milyonu buluyor. Bu yeni bir rekor . 

1500 Euro maaşla emekli maaşının yüzde 14'ü artı. Aylık brüt 2000 Euro emekli maaşı alan herkes, artış miktarı üzerinden yüzde 17'den fazla vergi ödemek zorunda.

Sosyal politikacı ve Bundestag'daki Sol'un Doğu Alman komiseri Sören Pellmann, emekliler iki kat sıkıştırıldığını belirterek eleştiriyor ve emekli maaşı artışının enflasyon tazminatından başka bir şey olmadığını söylüyor.