Almanya’da kabul edilen Güvenlik Paketi sert önlemler içeriyor

Alman Federal Meclisi’nde dün kabul edilen yeni ‘Güvenlik Paketi’yle suç tanımı genişletilirken, kriminal suçlara ilişkin daha sert önlemler alınması söz konusu.

Federal Kriminal Dairesi (BKA) Kanunu’nda yapılan değişiklikler kapsamında saldırı düzenlemesi ‘tehlikesi’ olan kişilerin elektronik ayak kelepçesi takılması mümkün olacak. Bu kişiler için mahkeme kararıyla gündeme gelecek uygulamanın ‘uluslararası terörizm’ gibi BKA’nın sorumlu olduğu olaylarda geçerli olması öngörülüyor.

Diğer olası saldırı şüphelileri için ise eyaletler sorumlu olacak ve yerel parlamentoların onaylaması halinde elektronik kelepçe uygulaması getirilebilecek.

BKA Kanunu’nda yapılan değişikliklerle oluşturulan yeni Güvenlik Paketi kapsamında merkezi bir ‘veri bankası’ oluşturulacak. Bu veri bankasına ülkede meydana gelen bazı ‘olaylara’ ilişkin bilgiler aktarılacakken, eyaletlerin de bu bilgilerden yararlanmasının önü açılıyor.

POLİS, ASKER VEYA KURTARMA EKİPLERİNE SALDIRILARA AĞIR CEZALAR

Yeni pakette yer alan bir diğer değişiklik ise görev başındaki polisler ile kurtarma ekiplerine yönelik saldırılara ilişkin. Buna göre, görevi başındaki polis, asker veya diğer görevlilere yönelik fiziki saldırılara 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabilecek.

Federal Meclis’te oylanan paketin getirdiği ve tartışmalara yol açan bir diğer değişiklik ise Almanya’ya gelen bireylerin uçuş bilgilerinin toplanmasına ilişkin. Buna göre, havayolu şirketlerinin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden diğer üçüncü ülkelere veya bu ülkelerden AB ülkelerine uçan yolcuların bilgilerini paylaşması zorunlu olacak. Bu karar, daha önce AB tarafından kabul edilen bir direktife dayandırılıyor.

Yasada ayrıca federal polis ve askerlerin görevleri esnasında yüzlerini örtmeleri yasaklanırken, sadece ‘görev gereği’ veya sağlık nedeniyle buna izin verilecek.