Almanya’da göçmenlere yönelik ‘kuşkuculuk’ artıyor

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre, toplumda göçmenlere yönelik ‘kuşkuculuk’ giderek artıyor.

Berlin’de bulunan Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (DIW) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Alman halkı içerisinde mülteciler için gönüllü olarak yardım edeceklerini söyleyenlerin sayısı yarı yarıya azaldı.

Buna göre, Şubat ve Mart 2016’daki araştırmaya katılanların yüzde 20’si mülteciler için gönüllü olarak yapılan çalışmalara katılmak istediğini beyan ediyordu. Ancak bu oran 2017 yılının başında yüzde 11’e kadar geriledi.

SALDIRILAR VE GÖÇMENLERE YÖNELİK ‘KUŞKULARIN’ ARTMASININ SONUCU

Bu düşüşün en önemli nedenlerinden biri olarak mülteci sayısındaki düşüş gösterilse de, radikal İslamcı terör saldırıları nedeniyle belirli bir ‘kuşkuculuğun’ da hakim olduğu sanılıyor.

DIW bünyesindeki Sosyo-Ekonomik Panel direktörü Jürgen Schupp, saldırı endişelerinin yanı sıra Alman halkının yarısında göçe karşı oluşan ‘endişenin’ varlığına dikkat çekti. Schupp, bu ‘endişelerin’ özellikle göçmen sayısının ülke geneline oranla oldukça düşük olduğu doğu eyaletlerinde yüksek oranlarda olduğunun altını çizdi.

2015 yılında 900 bine yakın mültecinin Almanya’ya giriş yaptığı tespit edilmiş, bu mültecilerin 475 bin kadarı aynı yıl iltica başvurusunda bulunmuştu. 2016 yılında ise iltica başvurularının sayısı 745 bini bulurken, bu yılın ilk 3 ayında ise 60 bine kadar geriledi.

2014 yılında ortaya çıkan Batının İslamlaşmasına Karşı Avrupalı Yurtseverler (Pegida) adlı ırkçı hareketin Dresden başta olmak üzere göçmen sayısının az olduğu doğu kentlerinde güçlenmesi dikkat çekmişti.