Almanya 1930’lu yıllardaki Ukrayna açlığını ‘soykırım’ kabul edecek

Almanya, 1930’lu yıllarda Stalin döneminde Ukrayna’da yaşanan açlığı “soykırım” olarak kabul edecek.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşının sürdüğü bir sırada Almanya, 90 yıl önceki açlığın soykırım olarak kabul edilmesi için bir karar tasarısını oylayacak.

Koalisyon hükümeti partileri SPD, Yeşiller ve liberal FDP ile muhafazakar muhalefet partileri CDU ve CSU tarafından sunulan tasarı, önümüzdeki Çarşamba günü parlamento alt kanadı Bundestag’da tartışılacak.

1932 ve 1933 yıllarında Sovyet döneminde yaşanan açlıkta 3,5 milyon Ukraynalının öldüğü belirtiliyor. Ukraynalılar buna “açlıkla yok etme” anlamına gelen “Holodomor” diyor. O dönem arazilerin kolektifleştirilmesi çerçevesinde ekinlere el konulmuştu. Ukrayna’daki olay, Sovyetlerdeki aynı yıllarda yaşanan genel açlığın bir parçasıydı. Açlık milyonlarca kişinin ölümüne neden olmuştu. Sovyet arşivlerinin 1991’de açılması ile birlikte Holodomor’un inkarı durmuştu ancak boyutları ve “kasıtlı karakteri” tartışılmaya devam etti.

Parlamentoya sunulan karar taslağında bu kıtlık "Avrupa'da, özellikle 20. yüzyılın ilk yarısında milyonlarca insanın yaşamının yok olmasına neden olan, totaliter sistemler tarafından işlenen insanlık dışı suçlar listesinin" bir parçası olarak mahkum ediliyor.

Bu suçun “Avrupalılar olarak ortak tarihin parçası” olduğunun belirtildiği karar taslağında, "Ukrayna'nın tamamı kıtlık ve baskıdan etkilendi, sadece tahıl üreten bölgeleri değil" vurgusu yapılıyor.

Taslakta, "Mevcut perspektiften bakıldığında, bunun tarihsel ve siyasi düzeyde bir soykırım olduğu açıktır" diye belirtiliyor.  

diye ekliyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında ortaya atılan bir kavram olan bu "soykırım" sınıflandırması, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle birlikte günümüzde de önem kazanmaktadır.

Tasarıya öncülük edenlerden çevreci parlamenter Robin Wagener, Holodomor’u “soykırım” olarak nitelemenin “bir uyarı sinyali” olduğunu söylüyor.  Wagener, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Stalin’in zalim ve cani geleneğinin bir parçası” olduğunu iddia ediyor.

Ukrayna yıllardır, Holodomor’un soykırım olarak tanınması için kampanya yürütüyor. Ancak Rusya ile Batı arasında yaşanan Ukrayna krizi sırasında Almanya’nın böyle tanımlamaya gitmesi dikkat çekti.

Rusya soykırım nitelemesini reddediyor zira 1930’lu yılların başında Sovyetler Birliği’ni vuran büyük açlıkta sadece Ukraynalılar değil, Ruslar, Kazaklar, Volga Almanları ve diğer halklar da kırıldı.