Alman polisi: Olaylarda G20 karşıtı grubun içerisindeydik

Almanya’da geçtiğimiz yılın Temmuz ayında yapılan ve büyük olayların yaşandığı G20 zirvesinde çatışan gruplar içerisinde sivil polislerin olduğu gerçeği, bilinçli provokasyon iddialarını güçlendirdi.

Hamburg’daki G20 Zirvesi’nde Alman polisinin Schwarzer Block (Siyah Blok) adlı sol gruba yönelik sert müdahalesi olmuş ve olaylarda yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Alman kamuoyu gündemini günlerce işgal eden ‘Welcome to Hell (Cehenneme Hoşgeldiniz) adlı eylemlerde yaşanan olaylara ilişkin davada, sivil polislerden itiraf geldi.

SADECE SACHSEN’DAN EN AZ 4 POLİS EYLEMCİLERİN İÇİNDEYMİŞ

Mahkemede ifade veren bir polis memuru, kendisinin olayların yaşandığı bir eylemde ‘en az 3 diğer polis memuruyla birlikte’ Schwarzer Block adlı grupla birlikte yürüdüğünü söyledi. Hamburg Ceza Mahkemesi’nin sözcüsüne göre polis memuru, eylemler esnasında ‘kimlik ve delil tespit edebilmek’ için radikal sol grubun içerisinde olduklarını belirtti.

Sachsen eyaletinden gelen en az 4 polisten birinin ifadesinde, eylem esnasında diğer solcu eylemciler gibi siyah giyindiklerini ve ağızlarını burun hizasına kadar kapattıklarını söylediği bilgisi paylaşıldı. Alman polisi ise, polislerin büyük ihtimalle provokasyon amaçlı eylemcilerin arasına karışmasını ‘yasal müdahale şekli’ olarak savundu.

SOL PARTİ: EYLEMİ GÖZLEYENLER BİLİNÇLİ PROVOKATÖRLÜK YAPMIŞ

Alman polisin mahkemedeki ifadesi ardından Spiegel Online’a konuşan Hamburg Eyalet Parlamentosu Sol Parti (Die Linke) Grubu sözcüsü Christiane Schneider, olaylarda büyük provokasyon yaşandığına dikkat çekti.

O dönemde polisin eylemlere müdahale ederken kimi eylemcilerin yüzlerinin kapalı olmasını gerekçe gösterdiğini hatırlatan Schneider, “Gözetleyiciler (Polisler) eylemdeki gerilimi arttırmak için bilinçli olarak provokatörlük yapmıştır” diye konuştu.

Mahkemede yargılanan eylemcilerin avukatları da, polisin bilerek suç işlediğine dikkat çektiler.

BAZILARININ YÜZLERİ KAPALI DİYE POLİS BİNLERCE EYLEMCİYE SALDIRMIŞTI

Hamburg’da geçtiğimiz yıl 7-8 Temmuz’da düzenlenen G20 Zirvesi öncesinde büyük olaylar yaşanmıştı. Birçok eyaletten binlerce ek polisi Hamburg’a takviye getiren Angela Merkel hükümeti, günlerce Schwarzer Block adlı gruba yönelik müdahaleler üzerinden hem içerde hem de ülke dışında puan toplamaya çalışmıştı.

Hamburg Fischermarkt’taki G20 Zirvesi’ne doğru yürümek isteyen 12 bin kadar eylemci, kısa bir yürüyüşün ardından Schwarzer Block adlı grubun bazı üyelerinin ‘yüzlerinin kapalı olmasını’ gerekçe göstererek müdahalede bulunmuştu.