Alman polisi G20’de talimat dışı şiddet kullanmış

Almanya’nın Hamburg kentindeki G20 Zirvesi sırasında polisin aşırı güç kullandığına dair şikayetler doğrulanırken, birçok polisin talimat olmamasına rağmen göz yaşartıcı bomba kullandığı öğrenildi.

Der Spiegel’de Hamburg Senatosu’nun Sol Parti’nin (Die Linke) bir soru önergesine verdiği yanıtlara dayandırdığı haberinde, G20 protestolarında polisin talimatlara uymadığına dikkat çekildi.

7-8 Temmuz’daki G20 Zirvesi’nde görev alan polislerin bağlı olduğu polis müdürü Hartmut Dudde’nin talimatlarının polislerce dikkate alınmadığı belirtilen haberde, göz yaşartıcı ve diğer birçok zararlı maddenin ‘kullanılmaması’ talimatına rağmen devreye konduğuna vurgu yapıldı.

Zirve için Sachsen, Hessen, Thüringen, Bavyera ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinden gelen polislere MZP adı verilen çok işlevli silahların kullanılamayacağı bilgisinin önceden verildiği bilgisi verilirken, buna rağmen en az 67 vakada bunların kullanıldığı anlaşılıyor.

Soru önergesini suna Die Linke milletvekili Christiane Schneider, polisin göz yaşartıcı ve diğer maddeleri bilinçli olarak kullandığını ve bununla göstericileri tuzağa düşürmeyi amaçladığını dile getirdi.

G20 Zirvesi’nde polisler anti-kapitalist gruplara karşı sert müdahalede bulunmuş ve çatışmaların çıkmasına yol açmıştı. Olaylarda yüzlerce kişi yaralanırken, polise karşı onlarca dava açılmıştı.