ABD ve Rusya, Suriye’yi tecritten çıkarmayı tartışıyor

ABD’nin Suriye elçisi, Washington ve Moskova’nın Şam’ın içinde bulunduğu tecritten bazı koşullar çerçevesinde çıkması için “ileri biçimde” tartıştığını açıkladı.

Amerikalı elçi Jim Jeffrey, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde basına kapalı yapılan bir toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

SURİYE BM KARARINA UYARSA...

Jeffrey, Moskova ve Washington’un Suriye savaşına son vermek için, “zorlu kararlar” gerektiren “aşamalı bir yaklaşım” aradığını kaydetti.

Jeffrey, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Mayıs ortasında Rusya’ya yaptığı ziyarette “BM’nin 2254 sayılı kararına uyacak bir Suriye hükümetinin uluslararası toplumda yerini yeniden bulmasını sağlayacak” bir planı görüştüğünü belirtti.

BM’nin sözkonusu kararı Suriye’de barış müzakereleri, yeni bir Anayasa yazımı ve BM gözetiminde seçimler öngörüyor.

Jeffrey, “Şimdiye kadar, Esad rejiminin çatışmaya son vermek için yapması gerektiğini anladığı güvencesini veren İdlib’de bir ateşkes veya bir anayasa komisyonunun davet edilmesi gibi ilerleme görmedik” diye ekledi.

‘TÜM TARAFLAR İÇİN ZORLU KARARLAR GEREKTİRECEK’

ABD yönetimi Başar El Esad rejiminin gitmesini resmi düzeyde öncelikleri arasından çıkardı. Buna karşın, ABD yönetimi bir barış anlaşmasını sadece Suriye rejimine bırakmaya hazır olmadığı yönünde işaretler de verdi.

Jim Jeffrey, “Bu çatışmaya bir çözüm bulmak için samimi bir ilgi var. Ama bu aynı zamanda, sadece bizim için değil Ruslar ve her şeyden önce Suriye rejimi için zorlu kararlar gerektirecek” diye konuştu.

RUSYA: ABD İLE KOORDİNELİ ÇALIŞMAYA HAZIRIZ

ABD ile Rusya arasındaki sözkonusu görüşmeler, Suriye rejiminin İdlib’e yönelik operasyonlarını yoğunlaştırdığı bir döneme denk geldi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Rusya’nın “Suriye’de kalıcı politik çözüme” varmanın biçimlerin üzerine “ortak bir vizyona” ulaşmak için ABD ile koordineli çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

PEDERSEN: ABD-RUSYA İŞBİRLİĞİ ŞART

BM’nin Suriye elçisi Geir Pedersen de Suriye çatışmasına çözüm için ABD ile Rusya arasında bir işbirliğinin önemli olduğunu belirtirken, Şam’ın da bazı tedbirleri kabul etmesi gerektiğinin altını çizdi. Pedersen, “Bu olmazsa, Suriye’nin uluslararası toplumun normal bir üyesi olmayacağı, ‘ne savaş ne barış’ olarak adlandırabileceğim bir senaryo riski var” dedi.