ABD-Ukrayna anlaşması: Moskova’ya göre sadece bir ‘kağıt parçası’

ABD ile Ukrayna arasında on yıllık bir güvenlik anlaşması imzalandı. Moskova, bu anlaşmanın gerçek bir bağlayıcılığı olmayan sadece “bir kağıt parçası” olduğunu savundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, ABD ile Ukrayna arasındaki güvenlik anlaşması için "Gerçek şu ki sadece kağıt parçalarıdır” dedi. 

Zaharova, “Bu anlaşmalar bir hiçtir, hiçbir hukuki değeri yoktur" diye ekledi.

Ukrayna, geçtiğimiz aylarda Fransa ve Birleşik Krallık da dâhil olmak üzere birçok Batılı ülkeyle imzaladığı güvenlik anlaşmalarının ardından Perşembe günü de ABD ve Japonya ile güvenlik anlaşmaları imzaladı. 

Bu belgeler esasen bu ülkelerin Rus saldırısına karşı uzun vadeli askeri ve mali destek sağlamaya devam edeceklerine dair verdikleri sözlere karşılık geliyor. 

Maria Zaharova, bu belgelerin temel amacının "Ukrayna'da kalan vatandaşlara dünya toplumunun hala yanlarında olduğunu göstermek" olduğunu savunurken, "Gerçekte, Ukrayna'nın geleceğine ilişkin her türlü sorumluluktan kendilerini yasal olarak aklıyorlar" diye ekledi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy perşembe günü yaptığı açıklamada ABD ile imzalanan on yıllık anlaşmanın "Ukrayna'nın NATO'ya entegrasyonunun önünü açtığını" söyledi.

Metne göre belge aynı zamanda "gelecekteki herhangi bir saldırganlığın caydırılmasına ve karşılık verilmesine katkıda" bulunacak.