ABD, Suriye ve Kuzey Kore konusunda sert adımlar atıyor

ABD yönetimi, 4 Nisan’daki Han Şeyhun’da yüzün üzerinde kişinin yaşamını yitirdiği saldırıdan sorumlu tuttuğu Suriye rejimine yönelik yeni yaptırım kararı alırken, Kuzey Kore’ye karşı da ‘daha güçlü yaptırımlar’ konusunda ısr

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, 4 Nisan’daki Han Şeyhun’da yüzün üzerinde kişinin yaşamını yitirdiği saldırıdan sorumlu tuttuğu Suriye rejimine yönelik yeni yaptırım kararı alırken, Kuzey Kore’ye karşı da ‘daha güçlü yaptırımlar’ konusunda ısrarlı. Yarın ABD’li senatörlere yönelik Kuzey Kore konulu bir bilgilendirme toplantısının yapılacak olması da dikkat çekiyor.

ABD yönetiminin dün açıkladığı karara göre, Suriye Bilimsel Araştırma ve Etüd Merkezi’nde çalışan 271 bilim insanı yaptırım kapsamına alındı. Bu kapsamda, rejimin kimyasal silah üretiminde payı olduğu belirtilen söz konusu bilim insanlarının ABD’deki mal varlıkları donduruluyor.

ABD yönetimi, 4 Nisan’daki saldırıda Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığını savunuyordu.

Donald Trump yönetiminin hedefindeki bir diğer ülke olan Kuzey Kore’ye yönelik ise ‘daha güçlü yaptırım’ kararları alınması talebi geldi. Trump, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Pyongyang yönetimine karşı daha sert önlemler alması gerektiğini duyurdu.

Dün Beyaz Saray’da BM’ye üye ülkelerin kurum nezdindeki büyükelçilerini kabul eden Trump, ‘Kuzey Kore’deki statükonun’ kabul edilemeyeceğini vurguladı.

ABD Senatosu’ndaki 100 üyenin tümünün yarın Beyaz Saray’da yapılacak Kuzey Kore konulu olağanüstü bilgilendirme toplantısına çağrılması da dikkat çekti. Bu toplantıda birçok ordu, istihbarat ve Dışişleri Bakanlığı mensubunun olacağı bildirildi.