'ABD’nin Suriye’deki varlığı DAİŞ sonrasında da devam edecek'

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, Suriye’deki Amerikan askeri varlığı Reqa’nın çetelerden kurtarılması ardından da devam edecek.

Ajansın görüştüğü Suriye Demokratik Güçleri (QSD) sözcüsü Talal Silo’dan aktarıldığına göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin bölgede kalmasının stratejik çıkar gereği olduğu belirtildi. Haberde Silo’nun ABD yönetimiyle özellikle Rojava’da uzun vadede askeri, ekonomik ve siyasi anlaşmaların olabileceğini söylediği kaydedildi.

Reuters’e bilgi veren ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun sözcüsü Ryan Dillon da, Reqa’dan sonra da askeri olarak birçok şeyin yapılması gerektiğini söyledi. Dillon, askeri mücadelenin DAİŞ çetelerinin Reqa’da yenilmesi ardından da süreceğini vurguladı.

ABD’li askeri yetkili, DAİŞ çetelerinin halen Deyrezor başta olmak üzere Fırat nehrinin güneyindeki varlığına dikkat çekti. Ryan Dillon, amaçlarının DAİŞ çetelerinin Irak ve Suriye’de tümüyle yenildikten sonra bölgenin istikrarını arttırmaya yönelik operasyonlar olduğunu da dile getirdi.

Konuya ilişkin yine Reuters’in görüştüğü ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcülerinden Eric Pahon ise, uzun vadeli operasyonlara dair süreler hakkında henüz bir tartışma yürütülmediğini söyledi. Pahon, buna karşılık DAİŞ’in yenilmesi ve ‘geri gelmesinin önlenmesine’ odaklandıklarının altını çizdi.