ABD Kuzey Kore’ye ekonomik yardıma hazır!

ABD ve Kuzey Kore liderleri arasında 12 Haziran’da ikili görüşme beklenirken, ABD, Pyongyang’a şartlı ekonomik yardıma hazır olduğunu duyurdu.

Nükleer programı ve balistik füze denemeleri nedeniyle Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile sert restleşmelere giden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, 12 Haziran’da komünist liderle görüşecek.

Tüm dünyada belli bir rahatlama yaratan iki ülkenin diyaloğunda bir gelişme de ekonomik yardım vaadi oldu. Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha ile görüşmesi vesilesiyle açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kuzey Kore’nin nükleerden hızlıca arındırılması halinde ekonomik yardıma hazır olduklarını duyurdu.

Ekonomik yardım şartı olarak nükleerden arınmaya dair ‘cesur önlemler alınmasını’ gösteren Pompeo, hangi yardımların yapılacağına açıklık getirmedi.

İki bakanın görüşmesinden sonra yapılan açıklamada, Kore yarımadasının tümüyle, kontrol edilebilir ve geri dönülemez bir biçimde’ nükleerden arındırılması konusunda kararlı olunduğu vurgulandı.

Pompeo Güney Kore bakanıyla görüşmesinden önce Kuzey Kore’de Devlet Başkanı Kim Jong-un ile görüşmüştü. Bu görüşmede 12 Haziran’da Singapur’da yapılacak Donald Trump-Kim Jong-un görüşmesinin hazırlıkları ele alınmıştı.