ABD ile Çin dış ticaret anlaşmazlığında uzlaşı sağlandı

Göreve geldiği 16 aylık süreden bu yana neredeyse tüm dünya ülkelerine ticari savaş açan ABD Başkanı Donald Trump, nihayet Çin ile anlaştı.

İki ülke arasındaki dış ticaretin ABD aleyhine olduğunu savunan Trump, Çin’le yüz milyarlarca doları bulan dış ticaret açığına karşı savaş açtığını ilan etmişti.

İki ülke heyetlerinin katıldığı müzakereler sonrasında dün yayınlanan ortak açıklamada, Çin’e daha fazla ürün satışı konusunda uzlaşıldığı bildirildi. İki ülke tarafından kabul edilen ‘konsensüs’e göre Çin, ABD’den tarım ve enerji sektörlerinde daha fazla ürün ithal etmeyi taahhüt ediyor. 

Çin’in ABD’ye taahhüt ettiği ithalata dair rakamlar verilmezken, bu konunun Pekin’de iki ülke yetkililerince yapılacak ek müzakerelerde belirlenmesi planlanıyor.

Çin 2017 yılında 375 milyar dolarlık dış ticaret fazlasına ulaşırken, bunun 200 milyar dolarlık kısmı ABD ile ticaretten sağlanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile dış ticaretin ülkesinin aleyhine olduğunu savunuyordu. Trump, Çin’in ülkesinin teknolojisini çaldığını ve hiçbir telif hakkına saygı göstermediğini de iddia etmişti.