ABD ile Çin arasında anlaşma iddiası

ABD ile Çin arasındaki ticari savaşta yeni gümrük vergilerinin devreye girmesinin hemen öncesinde iki ülke arasında anlaşmaya varıldığı iddiası paylaşıldı.

Amerikan medyasında yer alan haberlerde, Çin’den ithal edilen ürünlere ek vergilerin yürürlüğe gireceği 15 Aralık öncesinde uzlaşıya varıldı. Bloomberg haber ajansının iddiasına göre, söz konusu ek gümrük vergileri yürürlüğe konmayacak.

Bloomberg’in haberine göre, bugüne kadar yüz milyarlarca dolarlık Çin ürününe getirilen ek gümrük vergileri ise yüzde 50 oranında düşürülecek. Haberde, ‘ilk etap anlaşması’ olarak sunulan anlaşmada uzlaşmaya varılmak üzere.

Haberlere göre, ABD Başkanı Donald Trump ile danışmanları dün gün içinde bir araya gelerek Çin’le varılacak anlaşmanın son şekli üzerine görüştüler.

2017 başında göreve gelen ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaretin ülkesi aleyhine olduğu gerekçesiyle bu ülkeden ithal ürünlere ek gümrük vergileri getirme vaadinde bulunmuştu. Bu vergileri 2018’den itibaren aşamalı olarak hayata geçiren Trump’a cevap olarak Çin’den de benzeri ek vergiler getirilmişti.

İki ülke arasındaki dış ticaretin dörtte üçü kadarını Çin’in ihraç ettiği ürünler oluşturuyor. Trump, ABD’nin dış ticaret açığının önemli bir kısmını oluşturan Çin’le ticari ilişkileri ülkesi lehine değiştirmeyi vaat ediyordu. Ancak aradan geçen 1,5 yıllık süreçte henüz bu yönlü bir değişim yaşanmış değil.