ABD’den sonra Guatemala büyükelçiliğini Kudüs’e taşıdı

Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) sonra Guatemela, Kudüs’te büyükelçiliğinin açılışını yaptı.

Guatemala, ABD’den sonra Kudüs’e büyükelçiliğini taşıyan ikinci ülke oldu. Guatemala böylece onlarca yıldır kutsal kent Kudüs dışında büyükelçiliklerin açılması yönündeki uluslararası konsensüsü bozmuş oldu.

Guatemala yönetimi büyükelçiliğini taşımakla aynı zamanda İsrail devletinin Kudüs’ü başkent yapma projesini de desteklemiş oldu. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı’nın evanjelist olmasının da, siyasi tercihte rol oynadığı iddia ediliyor. Evanjelist dogmalardan biri, Yahudilerin özellikle Kudüs’te tapınaklarını kurmasını istiyor. Bunun da İsa’nın yeri dönüşünü kolaylaştıracağına inanılıyor.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Evo Morales’in büyükelçilik kararı, Washington’un desteğini almaya yönelik olarak da değerlendiriliyor, zira Guatemala adaleti ve BM’nin cezasızlığa karşı bir misyonu, Morales’i seçi kampanyasını illegal olarak finanse etmekle suçluyor.

PARAGUAY DA TAŞIYACAK

Paraguay da 9 Mayıs günü yaptığı açıklamada büyükelçiliğini 21 veya 22 Mayıs’ta Kudüs’e taşıyacağını açıkladı.

Aralık sonunda BM Genel Kurulu’nda alınan bir kararla ABD’nin Kudüs’ü başkent ilan etmesi ve büyükelçiliğini taşıma kararı kınanmıştı. Genel Kurul’a getirilen karar tasarısına karşı ABD ve İsrail’in yanısıra Guatemala, Honduras, Togo, Mikronezya, Nauru, Palau ve Marshall Adaları oy kullanmıştı.

AB'DE ROMANYA VE ÇEKYA ÇATLAĞI

Büyükelçilik kararı artık Avrupa’yı da ilgilendiriyor. Kısa bir süre önce Romanya’daki sosyal-demokrat hükümet de büyükelçiliğin Kudüs’e taşınmasına yönelik bir tasarıya onay verdi. Ancak merkez sağcı Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis karara karşı çıktı ve Başbakan Viorica Dancila’yı istifaya çağırdı.

Ayrıca Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman da büyükelçiliğin Kudüs’e taşınması lehine görüş belirtti. Çekya hükümeti şimdilik, bir konsolosluk ve bir kültür merkezinin açılmasına ilişkin tartışma başlatmakla yetindi.