ABD’deki ırkçılık tartışmasına BM de müdahil oldu

ABD’nin Charlottesville şehrinde ırkçılar ile karşıtları arasındaki çatışmalar sonrası Donald Trump’ın açıklamalarına BM ile eski ABD’li başkanlardan tepki geldi.

Geçtiğimiz Cuma günü Charlottesville şehrinde beyaz ırkçı gösteriler ve şiddet olaylarına yönelik açıklamaları nedeniyle Donald Trump’a eleştiriler gelmeye devam ediyor.

Trump, ırkçı bir kişinin anti-faşist gruba araçla saldırarak bir kişiyi katlettiği olaylardan dolayı sol grupları ırkçılarla bir tutan sözler sarfetmişti.

Trump’ın açıklamalarına bizza Cumhuriyetçi Parti’den tepki gösterilirken, eski ABD başkanları baba ve oğul George Bush da bir açıklama yaptılar. ABD’nin eski başkanları George H.W. Bush ve oğlu George W. Bush’un ortak açıklamasında, “Amerika her zaman ırksal yobazlığı, Yahudi düşmanlığını ve her türlü nefreti reddetmelidir” ifadeleri kullanıldı.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Paul Ryan ise, beyaz ırkın üstünlüğünü savunmanın ‘tiksindirici’  olduğunu söyledi. Ryan, “Bu yobazlık, ülkenin savunduğu tüm değerlere aykırı” diyerek, tepki gösterdi.

Beyaz ırkçı, Ku Klux Klan örgütünün eski lideri David Duke’un Donald Trump’ın açıklamalarını desteklemesi de dikkat çekmişti. Duke, ‘solcu teröristleri lanetlediği’ için Trump’a teşekkür etmişti.

Büyük Britanya Başbakanı Theresa May de, ırkçı ve Naziler gibi gruplar ile onlara karşı çıkanların aynı kategoriye konamayacağının altını çizdi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, devlet başkanlarının sözlerini yorumlamayacağını ancak ilkeleri vurgulayacağını söyledi. Guterres, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, Yahudi düşmanlığı veya İslam düşmanlığı toplumlarımızı zehirliyor ve bunlara karşı her yerde ve zamanda ayağa kalkmamız gerekiyor. Maalesef bu ‘şeytanlar’ her yerde türüyor” diye konuştu.