ABD, İran nükleerine ilişkin kilit muafiyetlere de son verdi

ABD yönetimi, yaptırımlara rağmen bugüne kadar İran sivil nükleer programına ilişkin uygulanan kilit muafiyetlere de son verdiklerini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “İran’daki tüm nükleer projeler için yaptırımlara getirilen muafiyetlere son verildiğini ilan ediyorum” dedi.

Somut olarak İran ile nükleer anlaşmaya halen bağlı olan ülkeler ile bu projeye dahil olanlar, geri çekilmezlerse ABD yaptırımlarına maruz kalabilecekler. Bu karar özellikle Rusya’yı ilgilendiriyor.

ABD yönetimi İran’a karşı maksimum baskı politikasına rağmen, düzenli bir şekilde bazı ülkelere muafiyetleri uzattı.

Bu muafiyetler özellikle araştırmaya yönelik Tahran’daki reaktör ile Arak’taki ağır su reaktörünü ilgilendiriyordu.

Pompeo ayrıca şirketlere İran’daki faaliyetlerine son vermesi için son bir 60 günlük süre tanıdı.

ABD Dışişleri Bakanı, uluslararası destek programından faydalanan Buşehr nükleer santraline yönelik muafiyeti 90 gün daha yeniledi. Bunun santraldeki “operasyonların güvenliğini temin etmek amacıyla” olduğu belirtildi. Fordo nükleer tesisine yönelik muafiyet Kasım ayında iptal edilmişti.

Amerikan hükümetinde son aylarda bu programların da, tıpkı İran ekonomisinin neredeyse geneline uygulandığı gibi, yaptırımlara dahil edilmesi için tartışmalar vardı. Bu tartışmaların merkezinde Rus, Çinli ve Avrupalı şirketlerin İran ile çalışmaya devam etmesini engellemek de yer alıyordu.

ABD ile İran, 40 yılı aşkın bir süredir birbirine düşman iki ülke. ABD yönetimi 2018’de İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra maksimum baskı politikası çerçevesinde ekonomik yaptırımlara geri dönmüştü. Ocak ayında Bağdat’ta İranlı general Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi’nin bir sorumlusu ABD tarafından öldürülmüştü. Bunun üzerine İran rejimi de Irak’taki Amerikan üslerine füze saldırısı düzenlemişti.