İzlanda, soykırım suçlularını yargılamak için yasa çıkarıyor

İzlanda, başka ülkelerde soykırım, savaş ve insanlık suçları işleyenleri yargılayabilmek için bir yasa tasarısı hazırladı.

Adalet Bakanı Sigrudur Andersen'in parlamentoya gönderdiği tasarıda soykırım, savaş ve insanlık suçları işleyenlerin ömür boyu hapis cezasına çarptırılmaları öngörülüyor.

1944 yılında tam bağımsızlığını ilan eden İzlanda, 1949 yılında Cenevre Sözleşmesi'ni kabul eden ilk ülkeler arasında yer aldı. Ancak sözleşmede belirlenen ilkelerin yaşama geçirilmesi için gerekli yasal düzenlemeleri yapmadı.

Adalet Bakanı Sigrudur Andersen, İzlanda'nın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için Cenevre Sözleşmesi ilkelerinin yasalarda yer alması gerektiğini söyledi.

Parlamentoya sunulan yeni yasada ”soykırım”, ”insanlığa karşı işlenen suçlar”, ”savaş suçları” ve ”barışa karşı işlenen suçlar” başlıklarıyla ayrı ayrı maddelerde ele alınıyor. Bu suçları işleyenlerin 3 yıldan ömür boyu hapis cezasına kadar cezaya çarptırılmaları öngörülüyor.

Ceza yasalarında şimdiye dek bu maddelerin olmaması bu tür suçları işleyenlerin cezalandırılamayacağı anlamına gelmiyor. Bu tür suçları işlendiği suçlamasıyla karşı karşıya kalanlar Uluslararası Adalet Divanı'na gönderilebiliyor.

Tasarının yasallaşması durumunda İzlanda mahkemeleri uluslararası hukuk kurallarına göre suç kabul edilen soykırım, savaş ve insanlık suçları işleyenleri yargılayabilecek. Adalet Bakanı, yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte savaş suçu işleyenlerin adalet karşısında hesap vermekten kurtulamayacaklarını söyledi.

Adalet Bakanlığının görevlendirdiği 3 hukuçunun Kizıl Haç ile istişare ederek hazırladığı tasarı yasalaştığında geriye doğru işlemeyecek.

İzlanda'da bugüne kadar savaş ve insanlık suçlarından dolayı yargı karşısına çıkarılan olmadı.