İtalya sınırdışıları arttırıyor

Bu yılın ilk 4 ayında mülteci sayısının 2015’e oranla yüzde 40 artış gösterdiği İtalya’da hükümet, yaz aylarında artacak girişlere paralel olarak sınırdışıları da arttırmayı hedefliyor.

Büyük çoğunluğu Libya üzerinden olmak üzere İtalya’ya 2016 yılında 181 bin mülteci giriş yapmıştı. Bu sayı bu yılın ilk 4 ayında 45 bini bulurken, 2015’in aynı dönemine oranla yüzde 40 artış gösterdi.

Halen İtalya’daki mülteci kampları ve karşılama merkezlerinde halen 176 bini aşkın mülteci yaşıyor. Ancak hükümet, artan başvurularla birlikte sınırdışıların da arttırılması için çalışmalarını yoğunlaştırıyor.

İçişleri Bakanlığı’na göre 1 Ocak’tan bu yana İtalya’da iltica talebi reddedilen 6 bin 240 kadar göçmen ülkelerine geri gönderildi. Bu sayı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 24 artış gösterdi. Sınırdışı edilenler arasında Tunus, Cezayir ve Fas gibi İtalya’yla anlaşma yapan ülkelerin vatandaşları başta gelirken, vize süresi bittiği halde geri dönmeyen diğer yabancıların da olduğu bildiriliyor.

İçişleri Bakanı Marco Minniti tarafından Nisan ayında parlamentoya sunulan ve kabul edilen bir tasarıyla halen yüzde 60 civarında olan iltica davalarındaki itiraz oranının azaltılması hedefleniyor. Tasarının öngördüğü planda, mülteciler için daha fazla kamp ve karşılama merkezi hazırlanacağı belirtilirken, ekonomik gerekçelerle ülkesini terk eden göçmenler için sınırdışı merkezlerinin arttırılacağı dile getirilmişti.