İtalya ile Fransa arasında ‘sınır ihlali’ krizi

İtalya ile Fransa arasında dün, Fransız gümrük polisinin İtalyan sınırları içerisinde yaptığı bir kontrol nedeniyle kısa süreli bir diplomatik kriz yaşandı.

Cuma günü Paris-Milan seferindeki kontrolleri yapan Fransız gümrük polislerinin Afrikalı bir göçmeni İtalya sınırları içerisindeki bir garda idrar testine tabi tutmaları kriz yarattı.

İtalya Dışişleri Bakanlığı, Fransa’nın Roma Büyükelçisi’ni çağırarak, konu hakkında açıklama istedi. Ancak Fransa, yaşananların tümüyle yasal olduğunu savundu.

Fransa adına Roma’daki büyükelçilik tarafından yapılan açıklamada, gümrük polislerinin Nijeryalı bir göçmeni uyuşturucu aramak amacıyla idrar testi için Bardonnechia garındaki bir lokale getirdikleri kaydedildi.

Fransız gümrük memurlarının kullanımına verilen gardaki lokalde aynı zamanda göçmenlere yardımcı olan Rainbow4Africa adlı kuruluşun da çalışmalarını yürüttüğü ve olayın bu nedenle büyüdüğü öğrenildi. Lokalin Fransız polisince kullanımına son verildiğine dair bilginin Fransa’ya ulaşmasına rağmen bir göçmenin bu lokale getirilmesine İtalya tarafından tepki gösteriliyor.

İtalyan aşırı sağcı partisi Kuzey Ligi’nin lideri Matteo Salvini, bir adım ileri giderek, Fransız diplomatların sınırdışı edilmesini istedi.