İsrail parlamentosu kendisini feshetti, seçimler 7 Eylül’de

Seçimlerden galip çıkan mevcut Başbakan Benyamin Netanhayu’nun koalisyon hükümeti kurma girişimleri başarısız oldu. Parlamento kendisini feshetme kararı aldı. İsrail yeniden sandık başına gidecek.

İsrail Parlamentosu, Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gece kendisini feshetme kararı aldı. Bu karar Benyamin Netanyahu’nun belirlenen sürede koalisyon hükümeti kurmada başarısız olması ardından alındı.

Parlamentonun kararı İsrail siyasi tarihinde benzeri görülmemiş bir altüst oluş olarak değerlendirilirken, beşinci kez hükümetin başına geçmeyi uman Netanyahu için de ağır bir durum ortaya çıkardı. Netanyahu’nun partisi Likud, 9 Nisan seçimlerinde birinci parti olmuştu.

Netanyahu, sağcı, aşırı sağcı ve ultra Ortodoks partilerle anlaşma sağlayamayınca, parlamentoda yeterli çoğunluğu elde edemedi. İsrailli seçmenler, 17 Eylül’de yeniden sandık başına gidecek.

Bu krizin nedeni resmi olarak, Netanyahu, laik aşırı sağcı eski Savunma Bakanı Avigdor Lieberman ve ultra Ortodoks partiler arasında, zorunlu askerlik konusunda yaşanan anlaşmazlıklara bağlandı. Lieberman, din eğitimi alan gençlerin otomatik olarak askerlikten muaf tutulmasına karşı çıktı.

Mevcut Başbakan Netanyahu, seçimlerde yeniden aday olacağını ve partisinin yeniden kazanacağını söyledi.

1990’lı yılların sonunda iktidara gelen 69 yaşındaki Netanyahu, İsrail hükümetinin başında en uzun kalan kişi olarak rekor kırmayı hedefliyor.