İsrail’e göre Gazze’deki tansiyonu Mısır düşürdü !

Gazze’de İsrail askerleri tarafından 60’ı aşkın kişinin öldürüldüğü olaylar ardından eylemcilerin sayısı azaldı. İsrail, Mısır’ın arabuluculuğu sayesine gerilimin düştüğünü açıkladı. Hamas, Kahire’nin baskı iddiasını reddetti.

İsrail İstihbarat Bakanı İsrael Katz’e göre Mısır sayesinde Gazze’deki eylemler azaldı. İstihbarat Bakanı’a göre “Mısırlı istihbarat servislerinin bir üyesi, Hamas’ın eylemleri finanse ettiği, kadın ve çocukları ‘canlı cephane’ olarak kullandığına dair ellerinde kanıt olduğunu söyledi”.

'HANİYE KAHİRE'YE GİTTİ, EYLEMLER SONA ERDİ' İDDİASI

Hamas, Kahire’nin kendilerine baskı yaptığı yönündeki iddiayı reddetti. Ancak Hamas’in şefi İsmail Haniye’nin Pazar günü Mısır’a kısa bir ziyarette bulunduğu bildirildi.

İsrael Katz’a göre Mısırlı istihbarat üyesi Hamaslı muhatabına şu mesajı verdi: “Eğer bu durum devam ederse, İsrail çok daha sert tedbirler alacak, Mısır tepki göstermeyecek ve yardımda bulunmayacaktır.”

Aynı İsrailli Bakan, “Haniye Gazze’ye döndü, Hamas talimat verdi ve eylemcilerin kontrolü dışındaki bu spontane protesto eylem mucizevi bir şekilde sona erdi” dedi. Mısırlı yetkililer bu açıklamaya henüz tepki göstermedi ancak, Hamas yalan olduğunu söyledi.

Salı günü iki Filistinli daha hayatını kaybederken, Pazartesi gününden bu yana sınırdaki iki çadır kampındaki eylemcilerin sayısı azaldı. Çadırlardan birinde basın açıklaması yapan Hamas ve İslami Cihad, Cuma günü yeniden eyleme çağırdı. Her iki örgüt, eylemlerin Haziran’a kadar devam edeceğini bildirdi.