İsrail’den Gazze’nin güneyinde günlük ‘taktik duraklama’

İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada, Filistin topraklarına "giren insani yardım hacmini arttırmak" amacıyla Gazze Şeridi'nin güneyinde günlük bir "taktiksel duraklama" uygulayacağını duyurdu.

Ordudan yapılan açıklamada, "İnsani nedenlerle askeri faaliyetlerde yerel bir taktiksel duraklama, İsrail Kerem Şalom giriş noktasından Salah ül-Din yoluna ve daha sonra kuzeye doğru bir sonraki duyuruya kadar her gün sabah 8'den akşam 7'ye kadar gözlemlenecektir” dedi. 

Kararın, BM ve diğer kuruluşlarla yapılan görüşmelerin ardından "Gazze Şeridi'ne giren insani yardım hacmini arttırma" çabalarının bir parçası olarak alındığı belirtildi.

İsrail ve Hamas'ın karşılıklı talepleri nedeniyle diplomatik cephede ateşkes umutlarının azaldığı bir dönemde alınan bu karar, mayıs sonunda ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan planın hayata geçme şansını da azaltıyor.

İsrail ordusu cumartesi günü yaptığı açıklamada, sekiz aydır savaşın sürdüğü Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah yakınlarında araçlarının infilak etmesi sonucu 8 askerin öldüğünü duyurdu.

Ordudan yapılan açıklamada, 8 askerin "Gazze Şeridi'nin güneyindeki operasyonel faaliyetler sırasında" öldüğü belirtildi.

İsrail ordusu 7 Mayıs'ta Gazze Şeridi'nin güney ucundaki Refah kentine bir saldırı başlatmış ve uluslararası toplumun sert tepkisini çekmişti.

Gazze Şeridi'nde kara harekâtının başladığı 27 Ekim'den bu yana 306 İsrail askeri öldürüldü. 7 Ekim'de Hamas'ın Gazze Şeridi'nden İsrail'in güneyine düzenlediği saldırıda ise çoğu sivil 1.194 kişi ölmüştü. İsrail ordusuna göre o gün kaçırılan 251 kişiden 116'sı halen Gazze'de rehin tutuluyor ve bunlardan 41'i öldü.

GAZZE’DE 37 BİNİ AŞKIN KİŞİ ÖLDÜ, KITLIK TEHDİDİ VAR

Gazze hükümetinin Sağlık Bakanlığı tarafından Cumartesi günü açıklanan verilere göre, İsrail ordusunun saldırıları Gazze'de çoğu sivil 37 bin 296 kişinin ölümüne neden oldu. 

BM'ye göre, 2,4 milyon nüfusun %75'inin savaş nedeniyle yerinden edildiği Gazze Şeridi'ni kıtlık tehdit ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre Gazze'de beş yaşın altındaki 8 binden fazla çocuk akut yetersiz beslenme nedeniyle tedavi gördü.