İspanya halkına ihanet etmeyen Katalan polisini hedefliyor

Almanya’dan iadesini sağlayamadığı Katalan lideri Puigdemont’tan sonra İspanya şimdi de Katalan polis şeflerini mahkum etmek istiyor.

1 Ekim 2017’deki bağımsızlık referandumu öncesinde Katalonya’daki bölgesel polis gücü  Mossos d’Esquadra’nın başında olan Josep Lluís Trapero hakkında 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

BASKI VE SALDIRI TALİMATLARINI YERİNE GETİRMEMEK ‘AYAKLANMA’ OLDU

İspanya’da devlete karşı işlenmiş suçlara bakan mahkeme olan Audiencia Nacional yargıçlarından Carmen Lamela, referandum döneminde Madrid’in emirlerini yerine getirmeyen Trapero hakkında ‘ayaklanma’ suçlamasıyla açılan davaları kabul etti. Trapero’nun ‘kriminal bir örgütün’ üyesi olduğunu savunan Lamela, amacının ise İspanya’yı bölmek olduğunu belirtti.

Mahkeme yargıcı ayrıca Katalonya İçişleri Bakanlığı’nda görevli üst düzey bir bürokrat ile iki polis memuru hakkında da benzer suçlamalarla açılan davaları kabul etti. Katalan polis gücü üyelerine yönelik iddianamelerin olduğu gibi kabul edilmesi halinde 15 yıla kadar hapis cezası almaları bekleniyor.

HALKINA İHANET ETMEYİNCE HEDEFE OTURTULDULAR

İspanya’da özerk statüye sahip Katalonya’nın bölgesel polisi Mossos d’Esquadra’nın 17 bin civarında bir gücü bulunuyor.

1 Ekim 2017’de yapılan bağımsızlık referandumunun İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanması ardından Katalan polislerinden referandumu engellemeleri istenmişti. Ancak Mossos d’Esquadra’nın merkezi hükümetin talimatlarına rağmen referandumu engelleme saldırılarında yer almamıştı.

Referandumun hemen öncesinde ve 1 Ekim günü İspanya ulusal polisi ile hem sivil hem askerî polislik hizmetlerini yerine getiren ve kamu güvenliğini sağlayan askerî kolluk teşkilatı olan Guardia Civil devreye konmuştu. İspanyol güçleri 1 Ekim günü 1 milyonu aşkın seçmenin sandığa gitmesi engellenmiş ve binin üzerinde Katalanın yaralanmasına yol açacak şekilde şiddet kullanmıştı.