İşgal ardından Putin, Ruhani ve Erdoğan Türkiye’de toplanıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de bir araya geliyor.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre Putin, iki günlük bir ziyaret için Salı günü Türkiye’ye gidiyor. Putin, Türkiye’de Erdoğan ve Ruhani ile bir araya gelecek.

Putin ve Erdoğan ayrıca Türkiye’yi nükleer enerji ile tanıştıracak olan Akkuyu Santrali’nin temelini atacak.

Üç yöneticinin bira araya gelmesi, Suriye’de Rusya’nın desteğindeki Şam rejiminin Guta operasyonunda sona doğru gitmesi ve Türk devletinin Rusya’nın yeşil ışığı ile Efrîn’i işgal etmesi sonrasına denk geliyor. Türk devleti, Efrîn’de ağır savaş suçları işledi. Yüzlerce sivil katledildi, sivil alt yapılar bombalandı, sivillere ait ev ve iş yerleri yağmalandı. Çok sayıda sivilden haber alınamıyor, işkence ve infazlar olduğuna dair bilgiler var.

Akkuyu santrali projesinin ise yaklaşık 20 milyar dolara mal olması bekleniyor. Bu nükleer santral Türkiye’nin elektrik ihtiyacının sadece yüzde 7.7’sini karşılayacağı belirtiliyor. Alman medya kuruluşu DW’nin Türkçe servisine konuşan uzmanlar, enerjide giderek Rusya’ya bağımlı hale gelen Türkiye’nin Akkuyu projesinden beklediği verimi sağlamasının kolay olmadığını söylüyorlar. Zira Rusya’dan nükleer teknoloji transferi konusu ve santralin ne zaman hayata geçeceğinin belirsiz olduğu kaydediliyor.

Putin'in ziyareti ayrıca Batılı hükümetlerin Rusya'ya karşı ortak tedbirler aldığı bir döneme denk geldi. İngiltere'de eski bir Rus ajanının zehirlenmesi ardından Moskova'yı sorumlu tutan ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri, yüzlerce diplomatı sınırdışı etti. Rusya da benzer tedbirlerle misillemede bulundu.