İran ve Rojhilat’ta grev dalgası

İran’da yaşanan ekonomik, siyasal ve toplumsal sorunlara tepki gösteren öğretmenler, kamyon sürücüleri, esnaf ve tutuklular greve gitti.

Uzun zamdır yönetimden kaynaklı yaşanan ekonomik ve toplumsal sorunlar derinleşiyor. Yoksulluk ve işsizlik arttı.

Esnaf ve tüccarlardan sonra şimdi de öğretmenler boykota geçti. İran’ın bir çok kenti ve Doğu Kürdistan’da (Rojhilat) öğretmenler iki günlük boykot başlattıklarını duyurdu. Boykot eylemi, bu Pazar sabahı başladı.

ONLARCA KENTTE PAZARCILAR GREV YAPTI

Geçtiğimiz günlerde İran ve Rojhilat’taki tüccar ve esnaflar da işyerlerini kapatarak protesto eyleminde bulunmuştu.

8 Ekim günü, Tahran’daki büyük pazar ve diğer kentlerindeki pazaryerlerinde, tüccarlar işyerlerini açmayı reddetti. Devlet güçleri günlerce öncesinden yürüttüğü baskılara rağmen grevi engelleyemedi. Tahran’da halı ve takı pazarları, kentin batısındaki alıveriş merkezleri ve Kargar sokağındaki mağazalar kapılarını kapattı.

Aralarında Meşed, Tebriz, Kırmanşan, Sine, Zahedan, Urmiye, Kerec, Gorgan, Zencan, Arak, Bane, Merivan, Saqız, Pave, Borazcan, Kazerun, Hirmand, Serdeşt, Piranşar, İranşahr ve Seravan’ın da olduğu onlarca kentte pazar işletmecileri greve gitti.

Pazarcılar rejimin baskılarını, mal fiyatlarının yüksek oluşu, enflasyon, resesyon ve artan yoksulluğu protesto ediyorlar.

BİNLERCE KAMYON ŞOFÖRÜ GREVDE

Kamyon ve TIR sürücüleri de grevde. Eylül ayından bu yana binlerce ağır vasıta sürücüsü, rejimin baskılarına rağmen haftalarca grevi sürdürdü. Bir çok grevci, gözaltına alındı. Ulusal çapta yapılan grev, muhalif kaynaklara göre 31 eyalette 310 kente yayıldı. Grevlere özellikle Tahran, Fars, İsfahan, Horasan, Doğu Kürdistan, Loristan, Batı Azerbaycan, Zencan, Kazvin, Hamedan ve Kerman gibi çok sayıda bölgede yoğun katılım gözlendi.

Fars haber ajansı 6 Ekim’deki bir haberinde 35 sürücünün gözaltına alındığını duyururken, Horazan Razavi eyaleti polis komutanı Horasan, İzeh ve Hamedan yollarında 77 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Grevciler, özellikle taşıma ücretlerinin düşük olması, sigorta primleri ve lojistik maliyetin yüksek oluşu ile geçiş ücreti adı altında rüşvet alınmasına tepki gösterirken, tariflerin arttırılması, çalışma koşullarını iyileştirilmesi ve 25 yıllık hizmetten sonra emeklilik hakkı istiyorlar. Grevciler ayrıca yakıt kotasının arttırılması, aracıların ortadan kaldırılması, polislerin agresif tavırlarına son vermesi ve kamyon sendikaları bünyesinde özgür seçim yapılmasını talep ediyorlar.

URMİYE’DE TUTSAKLAR DA GREVDE

Tepkiler sadece dışarı ile sınırlı değil. Cezaevlerinde de kötü koşullar ve adaletsizliğe karşı tepkiler daha görünür hale geldi. Hafta içerisinde Doğu Kürdistan’ın Urmiye kentindeki İran cezaevinde 700 tutuklu, insanlık dışı muamelelere karşı greve gitti. Grev, Çarşamba günü bir tutuklunu intihar etmesi ardından başladı. Uyuşturucu ile bağlantılı suçlamalardan 25 yıl hapse mahkum edilen ve 8 yıldır cezaevinde olan Muhammed Ahupa isimli tutuklu, ailesini görmesine izin verilmediği için intihar etti.