İran, Trump ile müzakere perspektifi göremiyor

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın Tahran ile bir anlaşma olasılığı konusunda iyimser açıklamalarından sonra, ABD ile “hiçbir görüşme perspektifi görmediklerini” belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü Japonya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada “İran’ın bir anlaşmaya varmayı isteyeceğini gerçekten düşünüyorum” dedi. Trump, “Bunun bir olasılık olduğunu düşünüyorum” diye ekledi.

Trump yönetimi, İran ile 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs 2018’te tek taraflı olarak çekildikten sonra İran’a karşı yeniden yaptırımlara döndü. Trump yönetimi son aylarda İran üzerindeki baskıyı artırdı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi, mevcut durumda “Amerika ile hiçbir görüşme perspektifi görmediklerini” söyledi.

Musavi, “İran laflara itimat etmiyor. Bizim için önemli olan, bir yaklaşım ve davranış değişikliğidir” dedi.

ABD son olarak İran’ın ABD’nin bölgedeki güçlerine karşı saldırı hazırlığı içerisinde olduğunu savunarak, askerlerini alarma geçirdi. Pentagon Körfez’deki askeri varlığını arttırdı. Bir uçak gemisi ve savaş uçakları gönderildi. ABD ayrıca Devrim Muhafızları’nın “terörist örgütler” listesine aldı.

Gerilimin tırmanması savaş endişelerine yol açtı. Trump, Tokyo ziyareti sırasındaki açıklamasında, İran’da bir rejim değişikliği arayışında olmadığını söyledi. Trump, “Açıklık getirmek istiyorum; nükleer silah olmaması için arayışımız var” dedi.