İran, Japonya’dan arabuluculuk isteyecek

İranlı yetkililer, petrol sektörüne yönelik yaptırımların hafifletilmesi amacıyla Japonya’dan ABD ile İran arasında arabuluculuk isteyeceklerini bildirdi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Tahran’a üç günlük ziyaretine bu Çarşamba başlıyor. Abe, 1979 İran İslam devriminden bu yana görevdeyken Tahran’ı ziyaret eden ilk Japon hükümet başkanı olacak.

Reuters’a konuşan üst düzey bir İranlı yetkili, “Japonya, İran ile Amerika arasındaki gerilimleri azaltmaya katkı sağlayabilir” dedi.

Aynı yetkili, “Amerika da iyi niyet işareti olarak ya petrolü hedefleyen haksız yaptırımları kaldırabilir ya da muafiyetleri uzatabilir” diye ekledi. ABD, aralarında Japonya’nın da olduğu bazı ülkelerin İran’dan brüt petrol almaya devam edebilmeleri için Nisan ayı sonuna kadar muafiyet tanımıştı. Ancak, süre dolunca bu uygulamaya son verildi.

Bir başka İranlı yetkili, Shinzo Abe’nin Ortadoğu’daki gerilimleri yatıştırmak için “yapıcı rol” oynaması temennisinde bulundu.

Abe’nin ziyareti başından beri ABD ile İran arasında gerilimle bağlantılı olarak ele alınıyordu. ABD yönetimi, İran ile 2015’te Viyana’da düzenlenen nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak Mayıs 2018’de çekilmiş ve yaptırımlara geri dönmüştü.

Mayıs ayı sonunda ABD Başkanı Donald Trump, Tokyo ziyaretinde İranlıların bir anlaşma yapmak istediğini ve Japonların yardım etmesini memnuniyetle karşılayacağını söylemişti.

Trump, “Başbakan’ın İranlı yöneticilere çok yakın olduğunu çok iyi biliyorum ve neler olacağını göreceğiz” demişti.

Japon Başbakan Shinzo Abe de Trump ile birlikte düzenlediği basın toplantısında ülkesinin uluslararası gündemin bu yakıcı konusunda elinden geleni yapacağını söylemişti.