İran ile nükleer anlaşmaya ilişkin Brüksel’de toplantı

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Salı günü Almanya, Fransa, İngiltere ve İran dışişleri bakanlarını kabul edecek. Gündem, nükleer program.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile 2015 yılında Viyana’da imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesi ardından, Avrupa Birliği’nde nükleer program etrafındaki diplomasi trafiği hızlandı. Avrupa ülkeleri anlaşmanın korunmasından yana bir pozisyon aldı.

Trump, nükleer anlaşmayı bugüne kadarki en kötü anlaşma olarak nitelerken, Federica Mogherini, “diplomasinin gerçekleştirdiği en güzel başarılardan biri” olduğunu kaydetti.

Mogherini, Salı günü önce Almanya, Fransa, İngiltere dışişleri bakanlarını kabul edecek. Bunlara daha sonra İran Dışişleri Bakanı da katılacak.

Avrupalılar Çarşamba gününden itibaren İran’ın anlaşmadan çekilmemesi için girişimlerde bulunmaya başladı. Paris, Londra ve Berlin art arda açıklamalar yaparak, anlaşmaya uyacaklarını bildirdi.

Mogherini de AB’nin İran ile nükleer anlaşmanın korunması için kararlı olduğunu ifade etti.

Anlaşmanın diğer iki imzacısı olan Rusya ve Çin de, taahhütlerine uyacaklarını yinelediler.

2015’te imzalanan anlaşma, nükleer faaliyetlerin sınırlandırılması ve atom bombası arayışına hiçbir zaman girişilmemesi karşılığında, uluslararası yaptırımları kademeli olarak kaldırarak İran ile ticari ilişkilerin kolaylaştırılması ve ekonominin yeniden canlandırılmasını hedefliyor.