İran Dışişleri Bakanı anlaşmayı frenleyen Moskova’ya gidiyor

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Rusya’nın yeni talepleri nedeniyle durdurulan nükleer görüşmeler nedeniyle Moskova’ya ziyarette bulunacak.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Said Hatibzadeh, Emir Abdullahiyan’ın nükleere ilişkin görüşmeleri sürdürmek için salı günü Moskova’ya gideceğini açıkladı.

Bundan yaklaşık 10 gün öncesine kadar, Viyana’daki görüşmelerde nükleer anlaşma sağlanması an meselesi olarak değerlendiriliyordu.

Ancak Ukrayna savaşı nedeniyle Batılıların yaptırımları ile karşı karşıya kalan Rusya 5 Mart günü yeni taleplerde bulundu.

Rusya, Amerikan yaptırımlarının İran ile ekonomik işbirliğini etkilemeyeceğine dair güvence istedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, görüşmeleri durduran bu talepleri “gündem dışı” olarak değerlendirdi.

Nükleer anlaşma 2015 yılında İran ile ABD, Rusya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya arasında imzalanmıştı.  Ancak ABD 2018 yılında Donald Trump yönetimi altındayken anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara geri dönmüştü. Tahran da misilleme olarak anlaşmada öngörülen taahhütlerini kademeli olarak askıya almaya başlamıştı.

Viyana’daki müzakereler Washington’un anlaşmaya geri dönmesini hedefliyor. ABD, dolaylı olarak müzakerelere katılıyor. Moskova, Tahran’ın zenginleştirilmiş tonlarca uranyum fazlasını kabul ederek anlaşmanın uygulanmasında merkezi bir role sahip.