İran’dan yaptırımlar öncesi ABD ile müzakere sinyalleri

ABD’nin İran petrol sektörüne yönelik yaptırımlarının 4 Kasım’da yürürlüğe girmesi bekleniyorken, Tahran yönetiminden müzakere mesajları gelmeye başladı.

Pazartesi günü İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Hüseyin Cihangiri, ABD ile müzakerelerin başlayabileceğine dair ılımlı mesajlar verdi. Bir gün sonra da aynı yönde bir açıklama İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’den geldi.

Japonya’nın Kyodo ajansına konuşan Zarif, Washington’un karşılıklı saygıyı gündemine aldığı zaman kayıtsız şartsız ve açık müzakerelere hazır olacaklarını söyledi.

İki kişinin görüşmesi için güvenin gerekli olmadığını ifade eden Zarif, tarafların müzakere esnasında bir birine saygı duymaları gerektiğini ve önemli olan hususun da bu olduğunu söyledi.

Trump başkanlığındaki ABD’nin Kapsamlı Ortak Eylem Planına (KOEP) sadık kalması durumunda müzakere için yolun açılabileceğini sözlerine ekleyen Zarif, fakat Washington’un müzakere yönünde adım atmak yerine, KOEP’ten çıkmayı ve İran aleyhindeki ambargoları gündeme aldığını belirtti.

ABD’nin KOEP’ten çıkması sonrası güvenilirliğini kaybettiğini söyleyen Zarif, ABD yönetiminin uluslararası norm ve kurallara saygı duymadığını belirtti.

Almanya, Fransa, İngiltere’nin de KOEP’i imzalayan ülkeler olduğunu ifade eden Zarif, ‘’Bu ülkelerin taahhütleri ve önerileri vardır, fakat bazı teknik detaylar üzerinde çalışmalar devam ediyor. Buna karşın Amerika abartılı bir şekilde bu ülkelere yasa dışı nüfuz etmek istiyor’’ dedi.

Zarif, Amerika’nın gelecek ay İran’a uygulayacağı petrol ambargosuna dair bir soruya karşılık, İran’ın şu an için petrolünü sattığını ve ekonomisini koruduğunu savunarak, birçok ülkenin de İran ile ticaretlerine devam etmeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.