İran’daki isyanlardan sonra ilk idam kararı

Jîna Emînî’nin katledilmesini protesto isyanlarına katılan bir kişi, “kamu düzenini bozduğu” bahanesiyle idama çarptırıldı.

Tahran’daki bir mahkeme, bugün İran’ı sarsan “isyanlara” katılmakla suçlanan bir kişiyi ilk kez idam cezasına çarptırdı.

Yargı makamı Mizan online ajansının geçtiği haberde, şahsın "hükümet binasını ateşe vermek, kamu düzenini bozmak, ulusal güvenliğe karşı suç işlemek için bir araya gelmek ve komplo kurmak, Allah düşmanı olmak ve yeryüzünde bozgunculuk yapmaktan" suçlu bulunduğu belirtilirken, kimliği ve yaşı hakkında bilgi verilmedi.

Kentteki bir başka mahkeme ise beş kişiyi "milli güvenliğe karşı suç işlemek için bir araya gelmek ve komplo kurmak ve kamu düzenini bozmak" suçlarından beş ila 10 yıl arasında hapis cezasına çarptırdı.

Mizan, hükümlülerin temyize gidebileceğini de aktardı.

İran yargısının verdiği rakamlara göre, protestoların başladığı iki aydan bu yana yarısı Tahran'da olmak üzere 2 binden fazla kişi suçlandı. Yurtdışındaki insan hakları örgütleri 15 bin kişinin tutuklandığını bildirirken, bu rakam İranlı yetkililer tarafından yalanlandı.