İran’da su krizi: İsfahanlılar sokaklara çıktı

İran’ın İsfahan kenti sakinleri ve çiftçiler, yaşanan su krizi nedeniyle günlerdir eylem halindeler.

İsfahanlılar geçen hafta başından bu yana eylem yapıyorlar. Hafta sonu da Horasgan meydanında toplanarak Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yönetimini kınayan sloganlar attı. Eylemde “Ruhani, yalancı, hani nerede Zayendeh Rud ırmağı?”, “Bir ulus asla böyle adaletsizlik görmedi”, “Bizim düşmanımız burada, Amerika diyerek yalan söylüyorlar” şeklinde sloganlar dikkat çekti.

Muhalif kaynaklara göre devlet güçleri İsfahan’daki Jay Street’te eylemcilerin yolunu kesti. Bunun üzerine protestocular de oturma eylemi yaptı. Devlet güçleri göstericileri dağıtmak için ilkin hayaya ateş açtı, sonra da su hakkı için barışçıl eylem yapan kent sakinlerine saldırdı. Eylem sırasında en az iki kadının dövüldüğü, 30 genç eylemci ve çiftçinin gözaltına alındığı bildirildi.

İsfahan’ın doğusundaki çiftçiler eskiden beri su hakkından yararlanıyor. Ancak İran’da derinleşen kuraklık nedeniyle, Varzaneh alanında ne bahar ekimleri için ne de sonbaharda bitkilerin sulanması için su hakkı karşılanmıyor. Bu da son zamanlarda bölgede çok sayıda büyük protesto eylemlerinin yaşanmasına yol açtı.