İran'da oy verme işlemi gece yarısına kadar sürdü

İran’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy verme işlemi tamamlanırken, oylama ‘katılımın yüksek olduğu’ gerekçesiyle üç kez uzatılarak, gece yarısına kadar sürdü.

Yerel saatle 18.00’de bitmesi planlanan oylama işlemlerinin sandıklarda kuyruklar oluştuğu gerekçesiyle üç kez uzatılmasına karar verildi. Her bir seferinde ise oy kullanma işlemleri ikişer saat uzatılarak, gece yarısına kadar sandıklar açık tutuldu.

56 milyon seçmenin bulunduğu İran’da Kürt örgütleri KODAR, PJAK, KJAR ve KCR tarafından sandığa gitmeme çağrısı yapılmıştı.

2013 yılında katılımın yüzde 72,7 olduğu seçimlerde bu yıl Cumhurbaşkanı Hasan Rohani, muhafazakar adaylar İbrahim Reis ive Mustafa Aqa Mirsalim ile Rohani’ye destek vereceğini açıklayan Mustafa Haşemi Taba katılıyor.

Rohani’nin en güçlü rakibi olan İbrahim Reisi tarafından seçimlerde usulsüzlükler olduğu gerekçesiyle bir açıklama yapıldı. Açıklamada, birçok hükümet üyesi ve yerel yöneticinin Rohani lehine çalıştığı iddia edilirken, Reisi’nin sandık alanlarında daha az görünür kılındığı savunuldu.

Seçimlerin kesin sonuçlarının Pazar günü netleşmesi bekleniyor.