İran’da 5 yılda ormanların üçte biri yok oldu  

2012’ye kadar topraklarının onda birinden fazlası ormanlardan oluşan İran’da son 5 yılda ormanlarla kapladığı alanlar üçte bir oranında yok oldu.

İran resmi haber ajansı ISNA’nın yayınladığı bir habere göre, ülkedeki ormanların büyük kısmı son 5 yılda yok oldu. Ormanların yok olmasında yağışların azlığı, kuraklıklar, parazit ve hastalıklar ile bazı mikro organizmaların rolüne dikkat çekilirken, insan kaynaklı orman katliamları da dikkat çekici boyutlarda.

KUZEYDEKİ ORMANLAR YARI YARIYA YOK OLDU

Resmi verilere göre, İran’daki ormanlık alanlar son 5 yılda 18 milyon hektardan 12,4 milyon hektara kadar geriledi. Ülkenin özellikle kuzeyindeki ormanlık alanlardaki yok oluşun büyük boyutlarda olduğu bildiriliyor. Kuzeydeki ormanların alanı 3,4 milyon hektardan 1,8 milyon hektara düştü.

DOĞAL VE İNSAN KAYNAKLI

İran’daki ormanlık alanların yok olmasının nedenlerinde ilk sırada doğal faktörler gösteriliyor. Bunların başında yağışların azlığı ve kuraklıklar gelirken, farklı türlerden parazitler ve hastalıkların varlığı da önemli etkenlerden. Ayrıca ormanlar ile yeşil alanlarda var olan bazı mikro organizmaların da ormanların yok olmasında etkili olduğu tahmin ediliyor.

İran’da ormanları tehdit eden faktörlerden en önemlisi olarak yine insanlar gösteriliyor. Birçok ormanlık alanın tarımsal amaçlarla kesime uğraması, ormanlardaki kaynakların düzensiz bir biçimde kullanılması en önemli etkenlerden.

Yine önemli bir kısmı insan kaynaklı olan yangınlar nedeniyle yok olan ormanlara dikkat çekilirken, yangınların söndürülmesi için halen yeterli teçizatın olmadığı bildiriliyor. Ülkede özellikle söndürme helikopterlerinin yetersizliğinin orman yangınlarını kontrol altına almayı zorlaştırdığı bilinen bir gerçek.