İran adli sistem personeli ülke genelinde sokaklara çıktı

İran’da adli sistem personeli, ücret artışı talebiyle cumartesi ve pazar günleri ülke genelinde sokaklara çıktı.

Haziran 2021’de cumhurbaşkanı seçilen İbrahim Reisi, henüz adli erkin şefi iken son haftalarında ücret artışı sözü vermişti ancak başına geçtiği hükümet fikir değiştirdi.

Adli sistem çalışanları ülke genelinde sokaklara çıkarak ücret artışı talep etti.

“Reformcu” olarak gösterilen Şarq gazetesi Tahran’da parlamento önünde yüzlerce kadın ve erkeğin katıldığı gösteriye ilişkin kısa bir görüntü yayınladı.

Eylemcilerin “Eğer sorunumuz çözülmezse adalet artık işlemeyecek” şeklindeki sloganları duyuldu.

Arman Melli isimli “reformcu” diğer bir gazete ülkenin çoğu kentinde ücret talebi için gösterilerin gerçekleştiğini yazdı.

Eylemlerde “Yargı çalışanları ihtiyaçlarını karşılayamıyor”, “Hükümet ve parlamentonun ikiyüzlülüğü gün yüzüne çıktı” yazılı pankartların açıldığı belirtildi.

Adli sistem çalışanlarının ücret artışı talebi geçen Çarşamba günü parlamento tarafından reddedildi. Kamu İdaresi Genel Müdürü Meysam Latifi, o sırada yaptığı açıklamada böyle bir ücret artışının başka idari kurumlarda da benzer taleplere yol açacağını, ret kararına gerekçe olarak sunmuştu.

ABD’nin yaptırımları altında olan İran’da yıllık enflasyon yüzde 60 dolayında. Yaygın yolsuzluklar ve baskılarla birlikte derin bir eşitsizlik ve ekonomik kriz yaşanıyor.