İran’a göre nükleer dosyada ‘iyi ilerleme’ kaydedildi

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Viyana’da süren nükleer müzakerelerde “iyi ilerleme” kaydedildiğini belirtti.

Tahran’da haftalık basın toplantısını düzenleyen Said Hatibzade, “Bugün Viyana'da yaşananlar, mevcut tüm tarafların güvenilir ve istikrarlı bir anlaşmaya varma çabalarının bir sonucudur" dedi.

Sözcü, “Tartışılan dört konuda iyi ilerleme kaydedildi: yaptırımların kaldırılması, nükleer sorun, denetleme ve güvencelerin alınması” diye ekledi.

Nükleer konuda “tartışılacak başka önemli sorunların” olduğunu ifade eden Hatibzade, “Ama birçok noktada sonuçlar elde ettik ve diğer tarafların da niyeti varsa daha da ilerleyeceğiz” şeklinde konuştu.

ABD, nükleer anlaşmadan 2018 yılında tek taraflı olarak çekildiği için Viyana’da yürütülen görüşmelere dolaylı olarak katılıyor.

2015’te Viyana’da yapılan nükleer anlaşmanın bir tarafından İran, diğer tarafında Rusya, Çin, Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya var.

Anlaşma İran’ın nükleer faaliyetlerine kısıtlama getirilmesi karşılığında yaptırımların hafifletilmesini öngörüyordu. Ancak önceki ABD Başkanı Donald Trump anlaşmadan çekildikten sonra sert yaptırımlar uygulamaya başladı. İran da anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak askıya almaya başladı.

Hatibzade, “Biz güvenilir ve istikrarlı bir anlaşma arıyoruz” dedi. Pazar günü bir açıklama yapan İran Dışişleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, Fransa’nın da “kötü polis” rolünü oynamaktan vazgeçerek turum değiştirdiğini söyledi. Fransa, cuma günü yaptığı açıklamada nükleer dosyaya ilişkin müzakerelerin “pozitif yolda” olduğunu belirtmişti.

Abdullahiyan ayrıca Amerikan tarafının da “kabul edilemez” dayatmalarından sonra, bugün kendisini “gerçekliklere uydurduğunu” ifade etmişti.