İllegal yüklenen filmleri izlemek suç kapsamına girebilecek

Avrupa Adalet Divanı’nda görülen bir davada alınan kararla, bazı şirketlerin sinema filmlerini telif haklarına saygı göstermeden sunması illegal olarak kabul edilirken, bunun kullanıcı bireyleri de etkileyebileceği bildiriliyor.

Lüksemburg’daki Adalet Divanı’nda Hollanda’dan hizmet veren ‘Filmspeler’ adlı bir medya oynatıcısına yönelik görülen davada, ücretsiz film izleme imkanı sunmanın yasal olmadığına hükmedildi.  

Hollanda’dan bir vakıf tarafından açılan davada, Filmspeler tarzı sunucuların illegal film portallerine yaptıkları yönlendirmelerin yasaklanması talep edilmişti. Bu şekilde, internet üzerinden yüklenen filmler illegal bir biçimde televizyona aktarılabilirken, genel olarak telif hakkı sahiplerinin de izni alınmıyor.

KAYNAĞI BELİRSİZ SİTELERE YÖNLENDİRİYOR

Adalet Divanı kararında, Filmspeler’in bizzat reklamında kullandığı sloganın da illegal film izlenmesini teşvik ettiğine dikkat çekiliyor. Zira Filmspeler’in illegal biçimde yüklenen filmlere bizzat yönlendirme yaptığı ve bunu satış reklamında özellikle belirttiği biliniyor.

26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyeg Günü’ne denk getirilen kararda, Filmspeler adlı oynatıcının satılmasıyla birlikte normalde telif hakkının satın alınması gereken fim veya diğer çalışmaların da kamuya serbestçe sunulmasının sağlandığına dikkat çekiliyor.

KULLANICILAR SUÇ İŞLEDİĞİNİN BİLİNCİNDE

Filmspeler örneğinde olduğu gibi, kullanıcıların bu oynatıcıyı satın alarak, aslında filmleri illegal biçimde izleyeceğinin bilincinde olduğu gerçeği de ortada duruyor. Avrupa Adalet Divanı tarafından alınan kararla, özellikle internet kullanıcılarına yönelik hukuki durumun da ciddi bir biçimde değişebileceği yorumları yapılıyor.

Bugüne kadar sadece izleme amacıyla geçici olarak kayıt yapılmasında hukuki anlamda bir sorun yaşanmazken, Adalet Divanı’nın kararıyla internet kullanıcılarının ücret ödemeden film veya benzeri telif haklı görselleri indirmelerine karşı yaptırımlar da gündeme gelebilir.

Karar sonrasında kaynağı belli olmayan şekilde internet portallarına yüklenen filmleri izleyen bireylerin uyarılması da söz konusu olacak. Kinox.to gibi portalları kullanan bireylerin bundan özellikle etkilenecekleri bildiriliyor.