İlerici din insanları Bolsonaro’ya cephe açtı

Faşist ve inkârcı politikalarıyla bilinen Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya karşı Katolik Kilisesi’nin önde gelen ilerici piskoposları da bayrak açarken, totalitarizm ve demokrasi karşıtlığı sert biçimde eleştiriliyor.

Irkçı söylemlerinin yanı sıra son aylarda Covid-19 salgınına karşı mücadelede bilim karşıtı söylemleriyle binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan Bolsonaro, Kilise’nin bir kesiminin de hedefinde.

Brezilya Ulusal Piskoposlar Konferansı (CNBB)’nin ‘ilerici’ kesimini temsil eden yüzün üzerinde piskopos ve başpiskopos, ‘Tanrı’nın halkına mektup’ adıyla yaptıkları açıklamada, Bolsonaro’nun ‘liyakatsiz’ politikalarına sert bir biçimde yüklendi. Ancak ilk imzacı 152 kişi arasında gelenekçi isimlerin de yer aldığı bildiriliyor.

Hükümet üzerinde etki kurmak amacıyla bir ‘dini-siyasi cephe’ oluşturma amacında olunduğunun vurgulandığı yazılı metinde, ülke genelindeki tüm Pazar ayinlerinde Bolsonaro’nun politikalarına karşı durulmasının isteneceği belirtildi.

Geçtiğimiz hafta kaleme alınan metine bugüne kadar binin üzerinde rahibin de destek verdiği öğrenildi. Metnin özellikle ‘Özgürlükçü Teoloji’yi savunan din insanlarında yankı bulduğu bildiriliyor.

BİLİM KARŞITI SÖYLEME İTİRAZ

Din insanlarının yayınladığı metinde Bolsonaro’nun son sağlık kriziyle birlikte ‘bilim dışı’ ve ‘bilime karşı’ söylemleri sert bir dille eleştirilirken, özellikle Covid-19 salgınının boyutlarının ciddiye alınmadığına dikkat çekiliyor. Salgının bir ‘tesadüf’ veya ‘tanrının cezası’ olarak sunulmaya çalışılmasına tepki gösteren din insanları, Bolsonaro’nun söylemlerinin etik ve ahlaki prensiplere aykırı olduğunun altı çizildi.

Bolsonaro hükümetinin ‘liyakatsizliğine’ işaret edilen yazılı metinde, hükümetin demokrasi karşıtı eylemleri cesaretlendirerek totalitarizme yaklaştığı uyarısı yapıldı. Silah edinme yasalarının esnetilmesine tepki gösterilen metinde, sık sık yalan haberlerin yayıldığı dile getirildi.

Hükümetin küçük işletmeler yerine sadece büyük şirketlerden yana tavır aldığı, eğitimi önemsizleştirdiği ve ‘gericiliği özendirdiği’ vurgulanan metinde, eleştiri ve basın özgürlüğüne yönelik geliştirilen nefret diline dikkat çekildi.

KİLİSE’NİN TAVRI YARIN NETLEŞECEK

Brezilya’da Kilise’nin ilerici isimlerinin Bolsonaro’ya karşı açıktan tutum alması önemli görülüyor. Piskoposlar Konferansı, bu konuda kesin bir tavır koymak istemiyor ancak birçok konuda Kilise’nin genelinde Bolsonaro’ya yönelik tepkilerin olduğu biliniyordu.

CNBB’nin söz konusu metne dair resmi tavrını yarın açıklaması bekleniyor.